Sorin Rosca Stanescu – interviu (I)

Sorin Rosca Stanescu – interviu (I)

0 174

Sunt cunoscute dezvaluirile facute de jurnalistul Sorin Rosca Stanescu in legatura cu afacerile cu arme ale fratelui presedintelui Romaniei, Mircea Basescu. In plus, S.R.S. a avut posibilitatea sa patrunda in niste secrete la varf, lucruri inaccesibile noua, celor de rand. Chiar daca, personal, nu ma pot lauda ca il agreez pe jurnalist, incerc sa va prezint un interviu cu acest controversat personaj al mass-media romaneasca.
In interviu au fost puse, in linii mari, urmatoarele intrebari: a fost sau nu Iliescu kaghebist? a fost sau este Mircea Basescu traficant de arme? cat de lacoma este familia prezidentiala?
Sorin Rosca Stanescu abordeaza aceste subiecte intr-un interviu acordat Academiei Catavencu, interviu din care mi-am permis sa extrag principalele teme, pe care le prezint in continuare.

Reporter: Ce sunteti, de fapt, ziarist, santajist sau milionar in euro?

Sorin Rosca Stanescu: Milionar in euro nu mai sunt. M-a lovit criza. Santajist nu am fost niciodata. Abia dupa ce am plecat de la „Ziua” mi-am dat seama de unde mi s-a tras. Pentru ca nu iese fum fara foc. Am descoperit ca au existat persoane care au incercat magarii in numele meu. Isi vor primi pe rand rasplata. Ziarist am fost si sunt. De investigatii. Nu se vede?

Rep.: Cat de manipulanta este intrebarea de mai inainte?

S.R.S.: E incorect cand cineva, fie el si un ziar sau un ziarist, utilizand zvonuri, pune anatema pe om. Incercand sa-l execute in piata publica. In definitiv, eu nu am fost si nu voi fi nici functionar, nici politician, nici demnitar. Asa ca interesul public in ceea ce ma priveste ar trebui sa presupuna ceva mai multa precautie. Dar, e adevarat, nici atat de multa ca in cazul unui simplu cetatean. Pentru ca, vreau, nu vreau, sunt o personalitate publica.

Gazetarie de placere

Rep.: De ce ramaneti ziarist, cand aveti atatia bani?

S.R.S.: Nu mai am atatia bani. Dar am destui ca sa fac gazetarie de placere. Si chiar nu ma pot desparti de aceasta ocupatie pe care o am de la douazeci de ani. Peste cateva zile se implinesc 40 de ani de cand am debutat. Tot cu o ancheta de rasunet, in presa studenteasca.

Rep.: Cum santajeaza Rosca Stanescu?

S.R.S.: Descopera un fapt grav facut de cineva, il documenteaza si apoi se trezeste ca acel cineva se duce la dusmanii din presa ai lui Rosca si minte, spunand ca Rosca i-a cerut bani. Ceea ce niciodata nu a putut fi demonstrat. Si culmea e ca Rosca chiar scrie. Deci nu ascunde vreo dezvaluire in sertar. Asta s-a intamplat in toate situatiile in care afaceristi necinstiti, politicieni hoti ori ziaristi neprofesionisti sau rauvoitori au dat exemple. E degradant faptul ca unii colegi din presa au preluat asemenea mizerii. Oricum, au trecut patru, cinci ani de cand nimeni nu a mai indraznit sa faca asemenea afirmatii. Cu exceptia lui Basescu. Care a insinuat ca a fost victima unui santaj politic pe care eu l-as fi facut asupra lui in cazul Patriciu, in urma cu aproape cinci ani. Si l-am dat in judecata pentru calomnie.

Basescu e viclean

Rep.: Pentru Basescu ce sunteti? Un vierme, un ins periculos, un ziarist?

S.R.S.: Habar n-am. Si nici nu-mi pasa. Dar el este pentru mine o revelatie negativa. Un presedinte care nu ne trebuie. S-ar putea ca eu pentru el sa fiu acum o durere de cap. Nu are decat sa ia antinevralgice. Sau sa-si puna comprese cu apa rece. Sau s-o cheme pe Udrea.

Rep.: Lasati ca v-a imbogatit prietenul Patriciu, dusmanul lui Basescu.

S.R.S.: Mi-a cedat, in schimbul muncii mele, actiuni de la „Ziua”. Unele pe gratis, in schimbul faptului ca am fost manager, iar altele contra cost. Dar le-am cumparat mai ieftin decat le-am vandut. Si, in fine, an de an am avut dividende acolo ca acþionar. Cu Patriciu am ramas prieten. La fel de transparent cum declar ca nu mai sunt prieten cu Basescu. Si ca mi-e rusine ca am fost odata. Imi cer si pe aceasta cale scuze romanilor ca l-am sustinut in campania sa prezidentiala. Am gresit rau de tot. Dar nici pe Nastase nu doream sa-l sustin.

Rep.: De ce va urati atat dumneavoastra, cat. si Basescu?

S.R.S.: Eu nu il urasc. Am descoperit doar ca nu mai putem fi prieteni, pentru ca nu are caracter. Minte cu nerusinare. E viclean. E un om profund incorect. Le face rau in mod deliberat celorlalti. Si, mai mult decat atat, e imoral. Nu numai ca politician, ci si in viata personala. A stiut sa-si ascunda fata de mine aceste defecte, pana cand a fost ales presedinte. M-a pacalit. Si cel mai mult ma doare ca am fost prost. Si, de asemenea, cred ca nu mai poate fi presedintele meu, pentru ca violeaza Constitutia. Si strica Romania.

Iliescu KGB

Rep.: Saptamanile astea ati lansat povestea Mircea Basescu traficant de arme, in trecut ca Iliescu a fost recrutat de KGB. In care din povesti nu mai credeti?

S.R.S.: Niciuna nu e o poveste. Recrutarea lui Iliescu de catre KGB a fost dovedita in Justitie. Am castigat procesul definitiv si irevocabil. In ceea ce-i priveste pe fratii Basescu, zi de zi aduc dovezi. Si nu numai eu. Si acest proces juridic, politic, profesional sau moral va fi castigat de mine. Punem pariu?

Rep.: In constiinþa dumneavoastra. Iliescu mai este kaghebist?

S.R.S.: In conºtiinta mea nu e loc de KGB. Habar n-am daca el mai este sau nu. Am facut insa prea des afirmatia ca din KGB nu poti sa iesi decat cu picioarele inainte. Dar poate ca si acolo lucrurile s-au schimbat. Poate ca nu mai e, dar, cand era student, a fost. Oricum, in al doilea mandat nu a fost un presedinte rau.

(va urma)

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.