Sondajele referitoare la Basescu se bat cap in cap

Sondajele referitoare la Basescu se bat cap in cap

0 194

De multe ori se intampla ca sondajele, indeosebi cele politice, daca se refera la acelasi subiect, dar provin din diferite surse, sa ajunga la concluzii diferite. La fel se intampla in saptamana dinaintea referendumului cu cateva sondaje pe tema demiterii presedintelui. Depinde de cine sunt comandate.


Sondajele efectuate de catre Compania de Cercetare Sociologica si Branding in perioada aprilie-mai 2007 reliefeaza trendul descrescator al sustinerii presedintelui suspendat si cresterea numarului celor care doresc eliminarea sa de pe scena politica. Astfel, procentul sustinatorilor a scazut cu 8 procente, de la 67% la 59%, in timp ce acela al adeptilor votului „DA” creste cu 6 procente, de la 16 la 22%. A crescut, deasemenea, ponderea nehotaratilor, de la 8 la 11%.


?


Insa, potrivit unui alt sondaj, realizat de INSOMAR si Metrou Media Transilvnia in perioada 12-14 mai, aproape 80% dintre romani vor vota Nu demiterii presedintelui Traian Basescu, la referendumul din 19 mai.


Sondajul arata ca 79,1% dintre cei chestionati s-au pronuntat impotriva demiterii, iar 20,9% – pentru demitere.


Din sondajul realizat de Insomar si Metro Media mai reiese ca 77,1% dintre cetatenii cu drept de vot se vor prezenta la urne. 15,9 procente sunt indecisi, iar 7% sigur nu merg la vot.


?


Sondajul a facut si o analiza printre reprezentantii partidelor pro si contra lui Basescu. Astfel, potrivit sondajului, nu toti simpatizantii partidelor care l-au suspendat din functie pe Traian Basescu sustin acest demers. Sondajul arata ca exista si simpatizanti PSD, PNL, PRM, PC si UDMR care vor vota impotriva demiterii din functie a lui Traian Basescu. Potrivit sondajului, 34,9% din cei care simpatizeaza PSD la referendum vor vota impotriva demiterii presedintelui suspendat, in timp ce 65,1% se pronunta in favoarea acestui demers. In cazul Partidului National Liberal, 64,9% din simpatizanti vor ca Basescu sa se intoarca la Cotroceni, in timp ce numai 35,1% vor vota pentru demiterea lui, se arata in sondaj. Sondajul arata ca presedintele suspendat este agreat si de 53% din simpatizantii PRM, in timp ce 47% din votantii PRM nu si-ar dori ca acesta sa se intoarca in functia de sef al statului. Cele mai mari procente le regasim in randul simpatizantilor UDMR si PC, unde peste 74 de procente din electori sunt de partea presedintelui suspendat.


Cat priveste tabara partidelor aliate presedintelui suspendat Traian Basescu, sondajul arata ca 4,3% din simpatizantii PD spun ca vor vota pentru demiterea lui Basescu, in timp ce 95, 7 procente se pronunta clar impotriva demiterii. O situatie similara se constata si in ceea ce priveste persoanele care declara ca vor vota cu Partidul Liberal Democrat.


?


Referitor la acest din urma sondaj, vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a sustinut ca acest de gen de sondaje ofera „cifre fantasmagorice”, iar obiectivul lor este de a-i demotiva sa se prezinte la vot pe cetatenii care opteaza pentru demiterea lui Traian Basescu. „Procentele de 70 sau 79% in favoarea lui Traian Basescu vor fi infirmate sambata”, a afirmat Orban. Ludovic Orban a precizat ca, potrivit sondajelor interne ale PNL, Traian Basescu a pierdut 7% in intentia de vot fata de inceputul campaniei, este pe un trend descendent si ca votul de la referendum va depinde in special de categoria celor care vor fi mai motivati sa se prezinte la vot.


?


?Maria Calugaru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.