SONDAJELE INTRE PACALEALA SI NECESITATE

SONDAJELE INTRE PACALEALA SI NECESITATE

0 94

???????

Periodic (sau in cea mai… potrivita perioada) mass-media era napadita de un anumit gen de sondaje, in care fostul PD-L, cu cele doua radacini ale sale si in frunte cu Presedintele tarii, dominau halucinant sondajele prin procentele “iesite”. Se pare ca incepe o noua perioada menstruala, in care sondajele ne vor convinge din nou cine sunt cei mai „tari”…


Pentru cei care-si aduc aminte, ?n Romania, aparitia sondajelor de opinie a fost privita cu neincredere ?n primii ani dup? 1990. „Suspiciunea” nu a fost prea mare la subiectii ce urmau sa fie intervievati, cat mai ales la… oamenii politici. Acestia acceptau cu greu infrangeri… anticipate stiintific de singurul institut de profil, ce avea atunci oameni de specialitate si o structura organizatorica bine definita.


Intre timp, IRSOP a si „disparut”, nascandu-se repede din ²aschiile² sale, o piata sociologica impusa de cerintele democratice ale societatii proaspat… „deschise”. Din pacate, seriozitatea stiintifica si buna credinta a slujitorilor acestei importante meserii au fost momite de mirajul castigului usor si mai ales de seductia jocurilor politice. Iar primii care au impulsionat nefiresc soarta rezultatelor au fost anumite cercuri de interese, aflate in meandrele absconsei Societ?ti deschise, finantate de Gyorgy Soros, ciudatul personaj al? istoriei Razboiului al treilea mondial… (ce interesante lucruri vor cuprinde memoriile sale?!).


??????????? Punand la bataie milioane de dolari, Fundatia Soros a stimulat si la noi „nasterea” a tot felul de institute si centre sociologice la nivel national, care nu erau decat niste s.r.l.-uri „intocmite” de cativa baieti „destepti”… desprinsi din fostul IRSOP. Iar sondajele cu pricina se cam trageau la „ghestender”, plusand sau scazand procente, in functie de interesele ce misunau in acei ani ?n saloanele luxoase ale unui fost palat unde se instalase GDS.


??????????? Daca filantroapa persoana G.Soros stia cui si de ce da banii, atunci a fost o treaba facuta „bine”, cu efecte de lunga durata, care se regasesc intr-o intreaga pleiada de „reprezentanti” ai intelectualitatii romane, risipiti azi ?n tot felul de ONG-uri. Se vede din avion ca acestea incearca sa dirijeze subteran si azi politica romaneasca. Serile trecute am urmarit-o, cu aceeasi mirare, pe o astfel de doamna oengista, durdulie si artagoasa, reprezentand nu stiu de societate academica, dedulcita la fondurile Freedom House. Dumneaei, basesciana mai? rau ca un ultras stelist, este deranjata mai ales de ideea na?ionala, de patriotismul si respectul fata de tara, asimilate stupid cu xenofobia si intoleranta.


?


D.D.Rujan

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.