Sondaje de adormit copiii

Sondaje de adormit copiii

0 79

Daca mai era nevoie – dar nu mai era – recentul asa-zis sondaj de opinie aruncat pe piata de consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a dovedit inca o data ca dinspre zona politicii se livreaza permanent populatiei povesti. Nici nu le-a pus bine pe blogul personal ca interpretacii au si sarit sa le devoreze, sa le disece, sa ghiceasca personajele. Asta e tara in care lumea urla zilnic la televizor si pe toate canalele ca s-a saturat sa fie mintita si dusa cu zaharelul. Indignarea s-a topit ca prin farmec – suntem in lumea basmelor, ce naiba! – cand au dat setul de sondaje deghizate in povesti postat pe internet. Nici n-au asteptat sa fie ambalate intr-o forma oficiala si sociologica. Sa aiba staif electoral. I le-au smuls direct de pe blog, unde oamenii posteaza de regula tor soiul de elucubratii si istorioare pe care n-au nici macar ei curajul sa le stanteze cu marca realitatii. Va sa zica, in timp ce se declara satula sa mai fie leganata cu povesti de adormit alegatorul, audienta nu se rabda si se-apuca de citit cu nesat, sarind peste introducere si peste avertizarea ca „aceasta este o fictiune, orice asemanare cu personaje si intamplari din realitate este absolut intamplatoare”.
Dar nu doar ca s-au pus pe lecturat imediat ce povestasul Lazaroiu a ispravit de ticluit basmele. Comentacii si politicienii de duzina ai natiei au sarit sa-si atribuie personajele. Era si normal. Eroii si eroinele de pe blogul lui Lazaroiu sunt fete si baieti de treaba, gingasi si neprihaniti. Alba ca zapada, Capra cu trei iezi, Fetita cu chibriturile. Puritate si ingenuitate ca in lumea basmelor. Ia sa fi fost Ursul pacalit de vulpe sau Povestea porcului ori chiar Cei trei purcelusi?! Mai sarea careva sa intre in soricul personajelor?
Constat ca am avut tastatura aurita cand scriam zilele trecute despre Unspe negri mititei. Versiunea horror a incidentului tragic de la Maternitatea Giulesti. Nu credeam insa ca anticipez apetitul deplasat pentru povesti al lumii politice, gata sa se imbuibe cu orice insailare ar tine-o departe de Romania reala, asta in care personajele care mor nu invie in capitolul urmator.
La cat de infantili sunt deopotriva lumea politica si electoratul mioritic, nu cred ca rezista socului de a fi descoperit ca sondajele de opinie sunt, de fapt, niste basme.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.