Sondaj pe tema autonomiei Tinutului Secuiesc

Sondaj pe tema autonomiei Tinutului Secuiesc

0 291

Locuitorii din Harghita si Covasna vor fi intrebati daca doresc ca regiunea sa devina autonoma. Consiliul National Secuiesc a inceput pregatirile pentru un referendum neoficial organizat in 19 localitati din Tinutul Secuiesc in perioada 16-23 decembrie. Sute de afise au fost tiparite pentru promovarea referendumului intern privind autonomia, iar reprezentantii Consiliului National Secuiesc au cerut observatori la referendum din partea a peste 25 de organizatii.


Totodata au fost tiparite peste 19 mii de buletine de vot in limbile romana si maghiara cu intrebarea „Doriti ca Tinutul Secuiesc sa primeasca statut autonom iar localitatea dumneavoastra sa faca parte din acest tinut?”. CNS va iesi cu urne mobile in orasele Baraolt si Odorheiul Secuiesc, pentru a consulta populatia in privinta dorintei acesteia de a se constitui Tinutul Secuiesc, in aceasta chestiune urmand a fi consultati atat locuitorii maghiari cat si cei romani.


Vicepresedintele Consiliului National Secuiesc, Ferencs Csaba, spune ca acest referendum chiar si neoficial va face auzita vocea populatiei din zonele Harghita si Covasna.


Decizia de organizare a unui referendum neoficial a fost luata dupa ce toate incercarile de consultari oficiale ale populatiei pe acesta tema au fost contestate in justitie si declarate neconstitutionale. Rezultatele votului vor fi facute publice in preajma Craciunului.


?


PD Covasna nu recunoaste insa ca legala ori intemeiata actiunea pusa la cale de CNS: „Aceasta organizatie nu e constituita official, nu are personalitate juridica, nu e inscrisa nicaieri, deci nici o actiune de-a sa nu poate avea o urmare legala”, a apreciat Petre Strachinaru.

Cu toate acestea, PD Covasna considera ca Prefectura Covasna ar trebui sa ia masuri in acest caz, doar si pentru faptul ca initiativa CNS ar putea crea conflicte in randul populatiei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.