Sondaj IRI Washington DC – în Republica Moldova partida rusă în cădere!

Sondaj IRI Washington DC – în Republica Moldova partida rusă în cădere!

1 315

Un ultimul sondaj realizat în Basarabia, de Institutului Republican Internațional (IRI) cu sediul la Washington DC, relevă faptul că dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare în Republica Moldova, doar două partide ar putea depăși pragul electoral de 5%, iar acestea ar fi partidul proeuropean PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate) de factură pro-europeană care ar înregistra un scor de 21% din intențiile de vot și formațiunea pro rusă Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) care ar obține un scor de 13%.

Pe următoarele locuri s-ar clasa Partidul Ilan Șor cu 4%, condus de oligarhul fugar implicat în „furtul miliardului” Ilan Șor, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) cu 3% și Congresul Civic condus de fostul deputat comunist Mark Tcaciuk. Toate acestea fiind de stânga și de factură pro-rusă.
Intereant este faptul că 22% dintre respondenți au declarat că nu ar vota pe nimeni, iar plaja celor nehotărâți se ridică la 33%.
Pe lista politicienilor în care cetățenii moldoveni au cea mai mare încredere se regăsesc președintele Maia Sandu cu un scor de 20%, președintele de facto al PSRM, Igor Dodon cu 15%, primarul Chișinăului, Ion Ceban cu 8%, liderul PCRM, Vladimir Voronin cu 7% și oligarhul fugar, Ilan Șor cu 5%.
La capitolul cele mai importante pobleme pe care Republica Moldova le are astăzi, respondenții au plasat pe primul loc trei probleme economice: costul vieții și prețurile mari cu 64%, veniturile mici – 39% și șomajul 32%.

Maia Sandu despre „șansa istorică” (Pravda) a Moldovei de a se uni cu România: „Când poporul o să o vrea, acest lucru se va întâmpla”!

Abia pe locul al patrulea s-a situat corupția cu 27% și sărăcia pe cinci cu 17%.
Întrebați cum ar descrie situația propriei gospodării din punct de vedere economic, 59% au declarat că este foarte bună și oarecum bună. În următorul an, doar 17% din cei care au răspuns în cadrul chestionarului se așteaptă ca situația propriei gospodării să îmbunătățească mult sau într-o oarecare măsură, 33% au spus că va rămâne la fel, în timp ce 32% au spus că se va înrăutăți.

Relația cu România, în topul preferințelor relațiilor externe
În privința unui mers mai bun al țării, cei mai mulți (55%) au spus că relațiile cu UE merg într-o direcție bună.
În ceea ce privește relațiile exterioare cu alte state, România este pe primul loc. Nu ma puțin de 83% văd relația cu România ca fiind „foarte bună” și „oarecum bună”, în timp ce foarte 6% o văd „foarte rea” și „oarecum rea”.

România e văzută de moldoveni mai degrabă ca un etern colac de salvare decât ca țara cu care să se reîntregească!

Pe locul doi se clasează relația cu UE văzut de 79% din moldoveni ca fiind foarte bună și oarecum bună. Relația cu SUA este de asemenea văzută bine pe locui al clasamentului cu 52% la capitolul „foarte bună” și „oarecum bună”. China este pe locul patru, iar Rusia abia a cincea cu doar 20% care văd o relație „foarte bună” și „oarecum bună”, în timp ce 66% o văd „foarte rea” și „oarecum rea”.
La capitolul siguranță, doar 31% dintre respondenți spus că se simt „foarte siguri” sau „mai mult în siguranță”, în timp ce 65% se declarată într-o „foarte mare nesiguranță” și „mai mult în nesiguranță”.
Cu toate acestea, situația de nesiguranță este dată în proporție de 55% de motive economice legate de inflație și prețurile mari, 38% este legată de acțiunile militare ale Rusiei în proximitate, 28% de șomaj și lipsa slujbelor, 14% de instabiltiatea furnizărilor de gaze și 12% de migrație.

Pericolul transnistrean
În ceea ce privește amenințarea trupelor din regiunea separatistă transnistreană 31% dintre respondenți o consideră una „foarte reală”, 19% una care depinde de ce se va întâmpla în Ucraina și 37% spun că Transnistria nu este „o amenințare reală”.
În privința regiunii transnistrene, cei mai mulți 48% o văd ca pe o regiunea obișnuită ca oricare alta în componența Moldovei, 16% o văd ca pe o atunomie locală în compența Republicii Moldova, 16% o văd independentă, 5% ca parte a Federației Ruse, în timp ce 1% ca parte a Ucrainei.
Cei mai mulți respondenți ai sondajului a indicat televiziunea ca principala sursă de informare (80%), urmată de online (59%), rețelele sociale (52%), rude și prieteni (23%), radio (16%), colegi de muncă (8%), ziare tipărite (8%).

Cea mai folosită rețea socială în Repulica Moldova rămâne Facebook (67%), Viber (49%), Facebook Messgenger (37%), WhatsApp (25%), Instagram (23%), Odnoklassniki (19%), Telegram (15%), Vkontakte (7%) și Twitter (4%).
Sondajul a fost realizat în perioada 9 februarie – 30 martie, pe un eșantion de 1.306 de respondenți dintre care 46% bărbați și 54% femei, cu medie de vârstă între 18-49 de ani (54%) și peste 49 de ani în proporție de 46%. (V.T.)

COMENTARII

  1. Unirea tuturor teritoriilor locuite de vorbitori de română este o gogoașă ca și unirea tuturor vorbitorilor de limba arabă (sau germană) de exemplu.
    Când Hitler născut în Austria a dorit sub orice preț înglobarea Austriei în Germania prin faimosul Anschluss a fost ca un viol . ce ar însemna ca vorbitor de franceză din Belgia să fie tot timpul presați să se unească la Franța?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.