Sondaj IRES: Romanii vor modificarea Constitutiei!

Sondaj IRES: Romanii vor modificarea Constitutiei!

0 86
 
Intr-un sondaj IRES realizeaza un top care masoara increderea in politicianul al carui sfat romanii (declara) l-ar urma in ce priveste modificarea legii fundamentale.
Pe locul 1 se plaseaza Victor Ponta cu 30%, urmat de Traian Basescu (11%), se arata intr-un sondaj IRES, realizat in perioada 19 – 20 februarie, in raspunsul la intrebarea "Cum se numeste politicianul in care aveti incredere, al carui sfat l-ati urma daca v-ar spune ca trebuie sa mergeti la votul pentru modificarea Constitutiei”.
 
Sondajul IRES mai releva faptul ca romanii vor intr-un procent semnificativ (78%) reducerea mandatului presedintelui la 4 ani, reducerea Parlamentului la o singura camera prin desfiintarea Senatului (72%), reducerea numarului de parlamentari la 300 (97%) si reducerea numarului de mandate pentru orice ales local la doar doua mandate (79%). Cele mai importante date prezentate in raportul de cercetare IRES: – 27% dintre persoanele intervievate cred directia in care merg lucrurile in Romania este buna, 
– 70% dintre romani cred ca directia este mai degraba gresita.
Intrebati in ce masura considera ca este respectata actuala Constitutie in Romania, cei mai multi sunt de parere ca aceasta este respectata in:
– foarte mica – 41%,
– mica masura – 44%,
– mare masura – 11%,
– foarte mare masura – 1%.
Cei mai multi romani sunt de parere ca ar fi o idee buna ca statul sa trimita fiecarui cetatean noua Constitutie.
Intrebati in ce masura sunt siguri ca ar merge la vot la referendumul pentru modificarea Constitutiei, 75% dintre intervievati spun ca ar merge sigur.
Intrebati daca sunt de parere ca oamenii ar trebui sa mearga la vot cu aceasta ocazie, cei mai multi dau un raspuns afirmativ – 94%.
 
Majoritatea romanilor considera ca Romania ar trebui sa ramana republica, doar un procent de  20% – opineaza ca tara ar trebui sa devina monarhie constitutionala. Barbatii, in masura mai mare decat femeile, si persoanele cu studii superioare, mai mult decat cele cu studii medii sau elementare, adera la ideea de a avea un rege in fruntea tarii.
 
Initiativa UDMR de a schimba articolul 1 din Constitutie este categoric contrazisa de catre romani: 78% dintre acestia nu sunt de acord cu modificarea privind statutul national, unitar si indivizibil.
 
In loc de concluzii trebuie spus ca romanii, intr-un procent foart ridicate vor in noua Constitutie:
– reducerea mandatului Presedintelui la 4 ani (78%),
– reducerea Parlamentului la o singura camera prin desfiintarea Senatului (72%),
– reducerea numarului de parlamentari la 300 (97%),
– reducerea numarului de mandate pentru orice ales local la doar doua mandate (79%),
– raspunderea directa a magistratilor pentru erorile savarsite (93%),
– posibilitatea de a urmari, perchezitiona, aresta sau trimite in judecata parlamentari fara acordul Parlamentului (85%),
– stabilirea prin lege organica a raspunderii penale a membrilor Guvernului pentru fapte savarsite in exercitiul functie (85%) etc.  
NOTA: Sondajul pe tema perceptiilor si atitudinilor fata de modificarea Constitutiei a fost realizat prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) pe 1452 de subiecti, vand o eroare de plus/minus 2,6%.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.