Sondaj IRES: Românii cred în UE şi în aderarea la Schengen

Sondaj IRES: Românii cred în UE şi în aderarea la Schengen

0 334
Românii sunt optimiÅŸti în ceea ce priveÅŸte viitorul Uniunii Europene, precum ÅŸi în ceea ce priveÅŸte aderarea la Schengen, potrivit unui sondaj de opinie realizat de IRES.
'La 6 ani de la intrarea oficială a României în Uniunea Europeană, românii rămân optimiÅŸti cu privire la viitorul Uniunii Europene ÅŸi cred că Å£ara noastră este pregătită să intre în SpaÅ£iul Schengen. (…) Trei sferturi (74%) dintre români apreciază drept un lucru bun faptul că România este membră a Uniunii Europene (creÅŸtere de 4% faţă de august 2012) ÅŸi 65% dintre respondenÅ£i – în creÅŸtere cu 5% faţă de anul 2012 – cred că România beneficiază de faptul că este membră a UE', se arată în concluziile studiului IRES, date publicităţii joi.
Conform cercetării sociologice, jumătate dintre cei chestionaÅ£i au o imagine pozitivă ÅŸi destul de pozitivă faţă de UE, unul din 4 români (26%) are o imagine negativă ÅŸi destul de negativă, iar o cincime (21%) au o imagine neutră. De asemenea, peste 60% dintre români sunt foarte ÅŸi mai degrabă optimiÅŸti cu privire la viitorul Uniunii Europene, dar o treime dintre ei sunt foarte ÅŸi mai degrabă pesimiÅŸti în această privinţă.
 
'96% dintre respondenÅ£i au auzit de SpaÅ£iul Schengen, iar 86% dintre aceÅŸtia sunt de părere că intrarea României în spaÅ£iul Schengen ar fi un lucru bun. 53% dintre respondenÅ£i apreciază că România este pregătită să intre în Schengen. (…) Românii asociază, cel mai frecvent, Uniunea Europeană cu: libertatea de a călători, studia ÅŸi lucra oriunde în UE (91%), cu pacea (86%), diversitatea culturală (79%), democraÅ£ia (74%), cu Euro (66%), cu birocraÅ£ia (64%), ÅŸomajul (62%), protecÅ£ia socială (60%), risipa de bani (58%), prosperitatea economică (56%), cu un cuvânt mai greu de spus în lume (55%), cu control insuficient la frontierele exterioare (55%), mai multe infracÅ£iuni (53%), pierderea identităţii noastre culturale (47%)', se mai arată în concluziile studiului.
În opinia a 52% dintre participanÅ£ii la studiu, România ar fi fost mai bine protejată în faÅ£a actualei crize financiare ÅŸi economice dacă am fi adoptat moneda euro, 44% însă sunt în dezacord cu această ipoteză.
 
Studiul IRES a fost realizat în 8 mai, pe un eÅŸantion multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel naÅ£ional de 1.324 de persoane de peste 18 ani, cu o marjă de eroare de 2,8%.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.