Sondaj INSCOP: Peste 60% dintre români cred că Rusia rămâne principala...

Sondaj INSCOP: Peste 60% dintre români cred că Rusia rămâne principala amenințare la adresa României, iar Ungaria acționează pentru a obţine controlul asupra Transilvaniei

3 145

În opinia românilor, cea mai mare amenințare pentru țară în viitorul apropiat o reprezintă corupția, urmată de o nouă criză economică și un eventual război în zonă.
În opinia a peste 60% dintre români, Rusia a fost și rămâne principala amenințare la adresa securității României, iar Ungaria acționează pentru a obţine controlul asupra Transilvaniei, conform unui sondaj realizat de INSCOP Research, la comanda LARICS.

Aproape o jumătate din populație consideră că aderarea la Uniunea Europeană a adus României mai degrabă avantaje. Aproape 85% dintre români doresc consolidarea parteneriatului cu SUA sau menținerea sa la același nivel.

Întrebați care ar fi cea mai mare amenințare pentru România în viitorul apropiat, 35% dintre români aleg corupția, 18,9% o nouă criză economică, 15,4% un eventual război în zonă și 13,9% scandalurile provocate de clasa politică. 8,5% aleg dezastre naturale, 5,2% terorismul, 0,7% iredentismul unor țări din zonă și 2,5% nu știu sau nu răspund.
Deloc surprinzător, în topul țărilor vecine care pot fi considerate și prieten conduce Republica Moldova, cu 78,5%, urmată de Bulgaria, cu 59% și Serbia cu 50%. Pe ultimele locuri ale clasamentului se situează Ucraina și Ungaria, cu 40%, respectiv 27,1%.

64,4% dintre români consideră că Rusia a fost și rămâne principala amenințare la adresa securității României și
62,6% cred că Ungaria acționează pentru a obţine controlul asupra Transilvaniei, într-o formă sau alta.
59,2% cred că România ar trebui să aloce mai mulți bani de la buget pentru Apărare și
58,2% că Ungaria se amestecă într-un mod nepermis în treburile interne ale României.

Aproape o jumătate dintre români (49,2%) consideră că aderarea la UE a adus României mai degrabă avantaje, 35% sunt de părere că nu a adus nici avantaje și nici dezavantaje și doar 12% cred că a adus mai degrabă dezavantaje. Nu știu sau nu răspund 3,7%.

În contextul în care România și Statele Unite ale Americii au încheiat un parteneriat strategic în urmă cu peste 20 de ani, 44,8% dintre români sunt de părere că relațiile dintre România și Statele Unite ale Americii ar trebui să devină și mai apropiate, iar 39% să rămână așa cum sunt. Doar 5,7% dintre români cred că relațiile dintre România și Statele Unite ar trebui să fie mai puțin apropiate. 10,6% reprezintă non-răspunsuri.

Majoritatea românilor (61,4%) este de părere că NATO are interesul ca România să fie un stat puternic. 57,1% sunt de aceeași opinie în ceea ce privește Republica Moldova, 53% în privința Uniunii Europene și 49,6% în privința SUA. Doar 17,4% dintre români consideră că Ucraina are interesul ca România să fie un stat puternic, în timp ce 30,6% sunt de părere că statul vecin are interesul ca România să fie un stat slab. 60,2% cred că Ungaria are interesul ca România să fie un stat slab și 65% sunt de aceeași părere în privința Rusiei.
33,6% din populația României consideră că securitatea țării este cel mai bine apărată de NATO, 24% de institutiile noastre de aparare si ordine publica (armata, serviciile secrete, politia), iar 12,6% consideră că nu reusim sa ne aparam in mod eficient nici singuri si nici cu ajutorul aliatilor nostri. În opinia a 9,7% dintre respondenți securitatea țării este cel mai bine apărată de de Uniunea Europeana și a 9,2% de alianța cu SUA. 10,2% reprezintă non-răspunsuri.
În contextul în care România este practic granița de est a NATO și a Uniunii Europene, 34,5% consideră că țara noastră mai degrabă contribuie la apararea aliatilor din NATO si UE și 31,8% că mai degrabă este apărată de aliații săi. 14,4% sunt de părere că Romania nici nu ar putea fi ajutata si nici nu si-ar putea ajuta aliatii, iar 19,3% nu știu sau nu răspund.
Ținând cont că una dintre obligaţiile ţărilor membre NATO este să intervină în apărarea oricărei ţări din NATO care ar fi atacată, respondenții au fost întrebați dacă, în cazul în care România ar fi atacată de o altă ţară, cred că aliaţii noştri din NATO ar veni în apărarea noastră. 61% au răspund afirmativ, 8,1% au răspund negativ, 19,3% nu cred ca exista pericolul ca Romania sa fie atacata, iar 11,5% reprezintă non-răspunsuri.

Întrebați cărei țări ar trebui să îi acordăm ajutor militar în cazul în care ar fi atacată, 80,4% dintre respondenți au ales varianta „oricărei țări NATO”, 6,4% aleg varianta contrarie, iar 13,2% nu știu sau nu răspund.
76,6% consideră că ar trebui ajutată orice țară membră UE, în timp ce 8,5% aleg varianta contrarie, iar 15% nu știu sau nu răspund.
România ar trebui să ajute militar Republica Moldova dacă ar fi atacată, în viziunea a 73,4% dintre respondenți, în timp ce 9,6% se opun acestei idei, iar 17% reprezintă non-răspunsuri.
49,8% dintre cei intervievați cred că ar trebui să ajutăm Ucraina (23,2% consideră că nu ar trebui ajutată, 27% non-răspunsuri) și
53,7% cred că România ar trebui să ajute Serbia (19,6% se opun, iar 26,7% sunt non-răspunsuri).
76,6% dintre români consideră mai degrabă un avantaj economic faptul că România are ieșire la Marea Neagră, în timp ce 17,1% sunt de părere că e mai degrabă un dezavantaj fiindcă suntem la ganita NATO/UE, fiind expusi unor amenintari la adresa securitatii nationale. 6,3% reprezintă non-răspunsuri.
În ceea ce privește politica internațională, 65,8% dintre români se informează din știrile de la televizor, 22,1% de pe Internet, 3,6% de pe rețelele sociale și 2,1% din reviste de specialitate. 6,1% nu sunt interesați deloc de genul acesta de subiecte, iar 0,3% nu știu sau nu răspund.

Barometrul de opinie publică a fost realizat la nivel național de INSCOP Research, la comanda LARICS – Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică, din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române.

Datele sondajului de opinie au fost culese la nivel național în perioada 12 aprilie – 3 mai 2019.
Volumul eșantionului a fost de 1050 persoane și este reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta de 18 ani și peste 18 ani.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Sondajul a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor în toate județele României și în sectoarele Capitalei.

Sursa: HotNews.ro

COMENTARII

 1. Marele patriot,a fost in primul rand un Om cinstit intr-o perioada de crunta coruptie
  cand nici Legea Martiala nu mai speria prea mult!
  Maresalul trebuia sa stie ca Armata nu era suficient dotata tehnic si nici instruita pe
  masura ca sa se angajeze sa cucereasca ,fara sprijin german Orasul Odesa!!
  A fost prima Infrangere Majora a Armatei Romane,de care nu se stia CONCRET in tzara!
  Antonescu a fost avertizat ca un asalt al Odesei,in graba,pentru a demonstra ca
  Romania este primul si cel mai PUTERNIC ALIAT al Germaniei,va fi devastator!
  Ungurii desi fusesera RASPLATITI nedrept si cu CELERITATE de catre Hitler,inclusiv
  cu Nordul Transilvaniei,dar si cu vechile teritorii din Cehosovacia si Ucraina!!
  Horthy s-a preocupat mai mult de …spatele frontului a stiut sa-si
  protejeze trupele,ferindu-se de conflicte majore pe Marele Front!
  Maresalul a fost un Patriot,dar mai mult in vorbe…Era un Dictator veritabil
  care gresea MULT tocmai din dorintza de a face imposibilul!!

 2. Dle colonel reactia dvs la sondaj este explicabila. Sub girul ACADEMIE, cei de la LARICS, pun in atentia publica un sondaj, deloc intamplator, in aceste zile de final de campanie electorala. Acesta vine cu mesaj legat de Rusia, ce confirma o anumita pozitie (veche) reactiva a romanilor fata de tendintele imperialiste ale vecinul de la est. Si poate de aici si reactia dvs. O conducere a Rusiei care nu face nimic pentru a reașeza pe alte coordonate relatiile cu vecinii, mai ales cu cei care, in timp, au suferit de pe urma politicii colonialiste a Moskovei, au pierdut teritorii si sute de mii dintre cetatenii lor. Poate ca ultima parte a mandatului lui Putin si după un nou mandat a lui Trump, lucrurile se vor schimba. iar paradigma confruntarii va fi inlocuita. Revenind, trebuie sa va atrag atentia asupra exagerarii legata de mare le patriot Ion Antonescu. Nu mi se pare ca aveti sentimente pro germane, si sa se explice astfel pozitia fata de maresal care nu s-a lasat jefuit de Hitler. incasand toate serviciile (petrol, grau etc.) facute nazistilor. Ce era sa faca ION ANTONESCU sa lase teritoriile din est ocupate de rusi si sa nu intre in lupta? Va reamintesc, nu cred ca nu stiti, Ion Antonescu a fost sabotat de Casa regala, arestat de regele Mihai, exact cand finalizase negocierele de pace cu rusii. Ce a urmat tradarii regelui Mihai stiti. Tradarea ne-a costat imens, dincolo de despagubirile de razboi pierderea Basarabiei, Hertei, Bucuvina de nord. Da, Stalin s-a tinut de cuvant si a lasat Transilvania Romaniei. Asa ca, tocmai dvs. ca militar, nu este explicabila pozitia fata de marele erou al neamului maresalul Ion Antonescu.

 3. 1) Fara Rusi,Transilvania era azi tot a Budapestei! In 1917, Rusia ne-a fost alaturi , nu Germania si Ungaria!
  2) Fara Rusi,Germania ne luase Ardealul de Nord si il dadu-se ,absolut aiurea,Ungariei! Acolo ramanea !!
  3)Prin Pactul Ribentrop-Molotov , Romania a ramas definitiv fara Basarabia si Nordul Bucovinei
  si fara aproape 3 milioane de romani!
  4) Antonescu ne-ar mai tarat si in infernul de la Stalingrad!! Fara 23 August , Antonescu s-ar fi batut nebuneste , pana la ultimul cartus si ramaneam definitiv doar cu 1/2 de tzara…facuta praf de aviatia americana!
  5) Cine sa atace R.Moldova, bai mintzi de bibilica?! Rusilor le convin stategic , conflictele”inghetate”si confruntari cu trupele”nimanui”!Alta e situatia Serbiei,care a fost izolata si „dezmembrata” de razbunatoarea Germanie! si de bunii samariteni americani!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.