Somalia a intrat in NATO. Cu piratii

Somalia a intrat in NATO. Cu piratii

0 236

Nava condusa de comandantul brasovean luat ostatec impreuna cu intreg echipajul a fost capturata sub nasul trupelor NATO! Piratii somalezi au deturnat ambarcatiunea chiar in culoarul de securitate asigurat de navele fortelor aliate.
Adrian Hududui a plecat in cursa pe 5 iunie 2008, la carma mineralierului Saldanha, sub pavilion maltez. Vasul, apartinand unei companii grecesti, a fost deturnat de pirati somalezi in golful Aden. Cele 22 de persoane, doi romani, 19 filipinezi si un ucrainean au fost luati ostateci. De atunci au trecut mai bine de doua saptamani, iar autoritatile nu au reusit sa-i rascumpere. Acasa la Brasov, sotia lui Hududui, Marga, impreuna cu cei doi copii, sunt ingrijorati. Mai ales de cand au aflat ca piratii sunt la fel de stresati ca si ostatecii si se drogheaza ca sa reziste presiunii.
Negocierile pentru salvarea echipajului au fost preluate de autoritatile grecesti, dar si de Agentia Romana de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare (ARSVOM) si de Federatia Internationala a Transportatorilor (ITF) din Romania. Acestea nu au oferit prea multe detalii despre cum decurg negocierile si daca piratii au stabilit o recompensa. Capitanul Hududui, aflat la prima cursa in aceasta functie, vorbeste la telefon doar cu nevasta sa si cu compania pe care o reprezinta.
Marga Hududui este vehementa in a sustine ca rapirea echipajului nu a fost cauzata de o eroare de pilotaj a sotului ei, asa cum s-a afirmat initial si ca Adrian Hududui a navigat permanent in culoarul de siguranta controlat de navele NATO.
Brasoveanca spune ca nici Ministerul de Externe, nici organizatiile implicate in negocieri nu au luat legatura cu ea, asa ca femeia nu are nici o veste oficiala despre pretentiile rapitorilor.
Negocierile decurg greu si din pricina haosului care domneste in Somalia. Statul african nu are un guvern stabil, iar in zona Golfului Aden traiesc mai multe triburi care-si impart plajele si teritoriile si care actioneaza in mod haotic. Autoritatile elene au declarat totusi ca negocierile cu piratii vor fi finalizate in 72 de ore, iar toti cei 22 de membri ai echipajului sunt sanatosi.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.