Somaj tehnic – masura salvatoare in februarie 2010

Somaj tehnic – masura salvatoare in februarie 2010

0 69

Criza economica ii obliga pe guvernanti sa gaseasca solutii urgente pentru solutionarea uneia dintre cele mai grave efecte ale acesteia, respectiv, somajul.
Pentru a preveni ingrosarea randurilor celor care au ramas fara loc de munca din cauza prabusirii economiei mondiale si, prin legea domino-ului, si a tarii noastre.
Una dintre posibilitatile imediate pentru iesirea din impas este somajul tehnic ca masura de protejare a angajatului care se vede peste noapte fara job, dar si a bugetului tarii noastre.
Guvernul a anuntat ca va adopta pe parcursul acestei saptamani o Ordonanta de Urgenta prin care masura somajului tehnic va fi prelungita incepand cu luna februarie.
Actul normativ adoptat anul trecut, care face referire la somajul tehnic, prevede scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de patroni, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza.
Masura se aplica pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, pentru o perioada de pana la trei luni, fara a afecta insa calitatea de asigurat a angajatilor.
Masura va aduce totusi, o economie la bugetul de stat tinand cont ca in cazul cresterii numarului de somerilor cheltuielile aferente ar fi mult mai mari.
Conform unor informatii neoficiale se pare ca pentru anul 2010, nu se va mai aplica scutirea la plata contributiilor. Concediul fara plata nu are o „limita” exacta daca este cerut de angajat (conform Contract colectiv la nivel national, art.61 alin.2 si 3) si se presupune doar ca acesta ar trebui sa tina pana la aproximativ 3 luni pe an. Salariatului nu ii vor fi luate in considerare aceste luni la calculul stagiului pentru somaj.
Somerii prevazuti beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare
In judetul Brasov, numarul somerilor a crescut foarte mult in ultima perioada si a ajuns aproape de 22.00 de persoane.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.