Soluţii japoneze pentru dezvoltarea sustenabilă a Braşovului

Soluţii japoneze pentru dezvoltarea sustenabilă a Braşovului

0 188

Oaspeţii niponi din trei oraşe similare Braşovului au prezentat soluţiile prin care au reuşit să dezvolte durabil comunităţilor lor şi să creeze un mediu de viată plăcut tuturor locuitorilor

Experţi şi specialişti japonezi în dezvoltare urbană sustenabilă au vizitat Braşovul. Oaspeţii niponi din trei oraşe similare Braşovului au prezentat soluţiile prin care au reuşit să dezvolte durabil comunităţilor lor şi să creeze un mediu de viată plăcut tuturor locuitorilor.
Autorităţile braşovene au primit vizita specialiştilor din oraşele Toyama, Yokohama şi Osaka pentru o întâlnire pe tema Asistenţei tehnice pentru dezvoltare urbană sustenabilă.
Yuko Okazawa – specialist urban Tokyo Development Learning Center, vine din Toyama, oraş cu o populaţie de 400. 000 de locuitori, o zonă muntoasă asemănătoare Braşovului. „Am adus experţi academici, din primării şi consultanţi pentru a pune la punct un document de bune practici în colaborare cu oficiul român al Băncii Mondiale ” a declarat ieri oficialul nipon.
Potrivit urbanistului primăriei din Yokohama, conceptele de design urban aplicate trebuie adaptate nevoilor fiecărui oraş în parte, de aceea nu există un singur model de urmat.
„Împărtăşim ideea de desingn urban cu fiecare dintre factorii implicaţi – cetăţeni, dezvoltatori şi investitori – şi le adaptăm nevoilor tuturor. Nu este o reţetă anume pentru un succes real în acest domeniu iar soluţiile sunt adaptate nevoilor fiecărui oraş”, spune Tsuneo Noda.
Experţii japonezi susţin că problemele de proprietate privată din ansamblurile rezidenţiale, de genul cărora se confruntă şi Braşovul, sunt destul de sensibile dar pînă la urmă se poate ajunge la un consens.
Expertul Hiroshi Nishimachi a recunoscut că şi autorităţile japoneze au eşuat de mai multe ori să implementeze masterplanul din Tokyo din cauza rezistenţei proprietarilor privaţi.
Întâlnirea de la Braşov s-a desfăşurat cu sprijinul Centrului de Dezvoltare a Schimbului de bune Practici din Tokyo al Băncii Mondiale.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.