Solstitiul de iarna

Solstitiul de iarna

0 104

Ca in fiecare an, desi iarna meteorologica a sosit deja, inceputul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstitiului de iarna.


La data solstitiului de iarna, Soarele rasare cu 23 grade 27 minute la sud de punctul cardinal est si apune tot cu acelasi unghi spre sud fata de punctul cardinal vest. In acest an momentul solstitiului de iarna , respectiv al inceputului iernii astronomice, are loc la 22 decembrie, ora 08:08 . Incepand de la aceasta data, pana la 21 iunie 2008, durata zilelor va creste continuu, iar cea a noptilor va scadea in mod corespunzator


?


Saturnaliile


Solstitiul de iarna a fost celebrat inainte de era crestina. Astfel, romanii sarbatoreau Saturnaliile intre 17 si 24 decembrie. Ei sarbatoreau si „nasterea soarelui neinivins” (sol invictus) la solstitiul de iarna (catre 21 decembrie), cand zilele reincep sa se lungeasca (un cult preluat de la persani care-l adorau pe „Mithra”, zeul soarelui).


In Occident, in anul 354, Liberiu, papa Romei, fixeaza sarbatoarea nasterii lui Isus pe 25 decembrie, fara insa a stabili vreo data exacta a nasterii acestuia, si stabileste modul celebrarii inceputului crestinismului, asimiland sarbatorile populare si pagane deja existente cu ocazia solstitiului de iarna.


Totusi ramasitele cultului pagan al soarelui au trait mai departe prin unele obiceiuri populare ca: rotile de foc carora li se da drumul pe costisa dealului in noaptea de Craciun; focurile care se fac in dimineata de Craciun; colacii de Craciun care imita forma soarelui.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.