SoJust si Monica Macovei au iesit la atac!

SoJust si Monica Macovei au iesit la atac!

0 77

La sfarsitul lunii ianuarie, Comisia Europeana va prezenta un raport preliminar privind progresele facute in justitie de Romania. Surse din cadrul CE vorbesc de un document dur al Comisiei in care se critica nefunctionalitatea ANI si scandalurile din jurul CSM.


?


Societatea pentru justitie a iesit la atac!


CSM a fost criticat in prima saptamana de dupa sarbatori si de Societatea pentru justitie (SoJust) si de fostul ministru Monica Macovei, care spera intr-un raport al Comisiei „bazat pe fapte si nu pe declaratii politice mincinoase”.


Raportul Comisiei Europene privind reforma justitiei in Romania si Bulgaria va fi prezentat in aceasta luna, insa data publicarii sale va fi decisa la mijlocul lui ianuarie, sustine EUexpands, citand surse de la Bruxelles.


Raportul este preliminar nu va prezenta concluzii asupra procesului de reforma din cele doua tari, precizeaza materialul, adaugand ca o eventuala decizie privind activarea clauzei de salvgardare va fi inclusa in raportul ce va fi publicat in luna iunie.


„Fara indoiala, in cazul Romaniei, limbajul va fi unul destul de dur in raportul din ianuarie din moment ce nu au fost imbunatatiri in lupta impotriva coruptiei”, au declarat sursele din cadrul CE.
SoJust (Societatea pentru Justitie) cere demisia membrilor CSM:?sapte concursuri ilegale pentru functii in magistratura


Societatea pentru Justitie (SoJust) sustine ca toate concursurile pentru ocuparea functiilor de conducere in instante si parchete organizate in perioada 2005-2007 au fost viciate si solicita demisia membrilor CSM.


SoJust afirma ca a verificat sapte concursuri si ca “nici un concurs nu a fost scutit de incalcari ale legii sau principiilor de desfasurare a unor astfel de activitati”.


Actiunea SoJust are loc dupa ce DNA a anuntat la inceputul lunii decembrie ca ancheteaza cinci magistrati suspectati ca au fraudat examenele pentru functii de conducere.


Reprezentantii SoJust sustin ca au descoperit nereguli in ce priveste componenta comisiilor de verificare si ca la cele sapte concursuri au existat membri din comisie care s-au aflat “in conflict de interese cel putin aparent” cu cei examinati, fiind colegi in aceeasi instanta cu cei examinati? sau superiori ai acestora.


“Este de remarcat ca, desi au existat membri supleanti, in nici o situatie membrii titulari nu au sesizat conflictul de interese si nu s-au abtinut pentru a putea fi inlocuiti”, se mai arata in comunicatul SoJust.


?


Monica Macovei: Raportul preliminar al Comisiei Europene trebuie „bazat pe fapte si nu pe declaratii politice mincinoase”


Intr-o declaratie pentru Deutsche Welle, Monica Macovei, ministrul justitiei intre decembrie 2004 – aprilie 2007, ataca dur CSM si pe unii dintre politicienii speriati de cazul Remes.


Consiliul Superior al Magistraturii – o cooperativa de ascuns ilegalitati


„Mi se pare irelevant cine va fi presedinte si vicepresedinte al CSM pentru ca experienta de 2 ani si jumatate arata ca aceasta institutie nu functioneaza decat ca o cooperativa de ascuns ilegalitati si care incalca legea in mod constant. […] Aceasta institutie nu va reforma justitia ci dimpotriva, va opri orice reforma… O solutie ar fi eliminarea votului secret care ii face pe membrii CSM sa nu fie responsabili pentru nici o decizie pe care o iau.”


Cat priveste Codul de Procedura Penala, ultimele modificari ar deschide usa infractorilor din toate tarile Uniunii Europene. Crimele nu ar mai putea fi dovedite odata ce delictul devine cel mai greu de probat. Aceste modificari sunt aproape aprobate de Parlament, dupa ce politicienii s-au speriat de „cazul Remes”.???


Romania, paradisul crimei organizate.


?


„[…]Daca se vor adopta aceste modificari, atunci practic Romania va fi veriga ce mai slaba a Uniunii Europene. Toti infractorii, si ma refer la crima organizata si coruptie, se vor stabili in Romania, pentru ca aici vor scapa. In Romania, procurorii vor fi cu mainile legate la spate… vreau sa va explic de ce am facut aceste afirmatii. De pilda, daca este un caz de trafic de droguri pornit in Germania si care se intinde pe teritoriul a mai multor state europene cum se intampla in realitate, inclusiv in Romania, atunci cand politisti germani sau din alt stat european vor veni in Romania si vor vrea sa faca o perchezitie ar trebui sa urmeze legea romana. Mai precis, vor trebui sa se duce la usa… sa anunte persoana respectiva de cautarea unor droguri in apartament – stim ca ai 10 kg de heroina sub pat si te rog sa ni le dai – si abia apoi se vor duce la judecator si vor obtine autorizatie de perchezitie.


?


[…] La fel se va intampla si cu interceptarile telefonice, un lucru de baza in cercetarea crimei organizate sau cu filmarile. Nu vor putea face nimic nici politisti din alte state care au de facut un act de cercetare pe teritoriul Romaniei. Vor trebui sa-i informeze pe cei cercetati sa inceapa urmarirea penala, adica sa le aduca la cunostinta toate acuzatiile si probele apoi sa ceara interceptare sau filmare. Asta inseamna practic esecul oricarei actiuni de combatere a crimei organizate pe teritoriul Romaniei.”


?


Comisia Europeana trebuie sa-si faca lectiile


„[…] din punct de vedere al vointei politice pentru reforma in justitie sau in lupta impotriva coruptiei este clar un regres… multe legi care s-au adoptat dupa integrarea Romaniei au fost pentru favorizarea infractiunilor. Sper pentru binele Comisiei Europene, a Romaniei si a statelor membre sa fie un raport obiectiv, bazat pe fapte si nu pe declaratii politice mincinoase. De altfel,? Comisia Europeana si-a facut propriile evaluari in aceasta iarna si va trebui sa tina seama de ele.”


Surse din cadrul CE vorbesc de un document dur al Comisiei in care se critica „aspecte esentiale, precum Agentia de Integritate care nu este functionala” si „scandalurile legate de fraudarea examenelor unor procurori, judecatori si notari, unul chiar fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii”. (DW)

Selectie

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.