Soimul si puiul de gostat

Soimul si puiul de gostat

0 174

Romania – eterna, fascinanta, universitara, politieneasca si sofereasca – a fost lovita cumplit la patalama. Actul ala – ca e diploma, certificat sau carnet de conducere – care te autorizeaza si te legitimeaza sa ocupi o functie si sa practici o meserie anume. Zeci de ani, Romania profunda, aia de la nivelul strazii, a suferit din lipsa de acte. Oameni poate priceputi intr-o prestatie oarecare n-au putut sa profeseze pentru ca n-aveau docomentul Posesia lui, impusa la angajare sau concurs, facea diferenta. Perdantii erau asa pentru ca n-aveau actul la mana.
Intre timp, s-a rezolvat. Daca nu l-a avut la mana, romanul a gasit o cale sa-l aiba pe sub mana. A fost nevoie doar sa intrebe si mafia gulerelor albe s-a pus in miscare. O felie de infractionalitate poate mai sinistra decat aia vizibila si violenta, practicata de interlopii de duzina.
Una din virtutile comunismului, recunoscuta printr-o formula memorabila a unui ziarist respectabil, era ca regimul „avea opis”. Autoritatea lui, inainte de a fi asigurata de ticalosul aparat de represiune pe care i-l cunoastem, statea in document. Un petec de hartie inimitabil pe care erau asternute temeiuri de legalitate.
Infractorii erei computationale au umplut societatea de impostori. Posesori ilegali de diplome si acte certificatoare se vantura liberi printre detinatorii lor legali. Le fura slujbele si le uzurpa meritele.
Politia cauta prin Alexandria doua cadre universitare care au falsificat – se banuieste – in jur de 15.000 de diplome false. Cadre militare si sefi din politie sunt suspectati la randul lor ca detin acte de studii false. Mii de soferi conduc in prezent in baza unor permise obtinute fraudulos, produse pe banda in schimbul unor spagi grase. Colcaie tara de impostori; nimeni nu e ceea ce se pretinde a fi si toti au hartii ca sa-si sustina carierele fabricate la xerox. Stampilele de Arges si Sfantu Gheorghe sunt deja peceti infamante in permisul de conducere. La fel de rusinoasa este diploma de Alexandria. Se pregateste certificatul de nu-stiu-unde si cartea de munca eliberata de nu-stiu-cine.
Mi-am luat masuri de prevedere in cazul in care anchetele nu se opresc aici. Daca investigatorii vor sapa mai departe, legitimatiile de soimi ai patriei sunt in real pericol. Eu am ascuns-o pe-a mea. N-as suporta sa descopar ca vreo sefa de la organizatiile de pionier mi-a clonat actul de soim dupa un certificat de pui de gostat.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.