Soferi ageamii, instructori pe masura

Soferi ageamii, instructori pe masura

0 170

Ii intalnim la tot pasul in trafic. Cand avem noroc, doar rulam paralel cu ei. Cand nu, ne vin din fata si ne constrang la manevere disperate ca sa evitam impactul. Ei sunt motivul pentru care aruncam priviri alarmate in toate oglinzile, ca sa descoperim cu doua secunde mai repede de unde ne paste pericolul. Nici ca pietoni nu suntem mai putin expusi accidentelor. De ei trebuie sa te pazesti chiar si cand traversezi pe zebra.
Nu, nu sunt smecherii de Romania, cei care au dat si titlul campaniei initiate de trustul Realitarea TV. Astia nu sunt neaparat soferi prosti; sunt doar indolentii care iti taie calea la schimarea benzilor sau iesind de pe drumuri fara prioritate. Sunt baietasii care fac liniute pe bulevardele citadine, chiar si in miezul zilei, ca sa-si testeze caii putere de sub capote. Ei sunt ucigasii de lux care au brevetat un nou mod de accident in Romania: spulberarea victimei pe trotuar cu bolizi de sute de mii de euro. Ei sunt fiii de tati care abandoneaza la locul faptei limuzine exorbitante, dupa ce le infig in stalpii liniilor electrice din orase.
Ageamiii de care vorbesc sunt prapaditii care se tin de covrig cu amandoua mainile si care, atunci cand sunt la volan, se uita fix inainte ca o martoaga harnasata cu ochelarii de protectie. Sunt crispati, nu cunosc regulile de circulatie, reactioneaza cu 20 de secunde intarziere la fiecare manevra. De obicei, nu se uita in oglinzile laterale. Cand o fac, rotesc instinctiv si volanul in aceeasi directie. Sunt soferi de duminica dar se aventureaza pe strazi in toate zilele saptamanii.
Cum se face ca oamenii conduc atat de prost s-a descoperit la Brasov la finele saptamanii trecute. Anti-soferii au avut niste instructori pe masura. Sindicatul national al instructorilor auto s-a reunit sub Tampa pentru a discuta aspecte legale ale meseriei de instructor in Romania. Se pare ca, in acest moment, aproape oricine poate ajunge sa-i scoleasca pe soferi. Pentru a deveni instructor, doritorul trebuie sa detina permis de conducere de cel putin cinci ani, fara sa faca insa vreo dodava ca a si condus in acest timp. Mai trebuie sa fi urmat o luna de cursuri, inainte de a-si ridica atestatele. Sindicalistii au dezvaluit, insa, ca cei mai multi viitori instructori intra in posesia patalamalei fara sa fi dat vreodata pe la cursuri. Instructorii cu actele in regula sunt concurati de particulari care practica preturi de dumping si pretind cursantilor doar 500 de lei. Suma insuficienta, spune sindicatul, pentru a acoperi costul benzinei, intretinerii masinii si taxele de rigoare.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.