Socul (Sambucus nigra)

Socul (Sambucus nigra)

0 164

Este originar din Europa si America de Nord, iar la noi il intalnim in zonele muntoase, pe vaile raurilor si paraielor, unde razele soarelui patrund mai greu, iar ciclul de vegetatie al acestei plante este intarziat. Cel mai frecvent intalnim socul in marginile de padure, in zonele limitrofe drumurilor forestiere.
1. Parti utile: florile, fructele.
• Florile se culeg la sfarsitul lui mai-iulie, cand sunt pe deplin inflorite. Ele se usuca si sunt folosite la prepararea ceaiurilor. Nu se folosesc in stare prospata
• Fructele se culeg la inceputul toamnei, cand sunt coapte si au culoarea indigo.
• Radacina este insecticida, bursucii se maseaza cu ea pe balana pantru a scapa de paduchi.
2. Utilizari medicinale :
• Uz Intern
– Diuretic
– Purgativ
– Mareste cantitatea de urina eliminata
– Mareste activitatea glandelor sudoripale
– Obezitate, ingrasare
– Gripa, guturai, sensibilitate la epidemiile de gripa
– Constipatie, constipatie cronica, colita de putrefactie
– Herpes
– Tratarea tumorilor maligne si benigne
– Imbunatatirea vederii nocturne
• Uz extern:
– nevralgii
– trigemen
– sciatica
– intercostala
– dureri reumatice
– eczeme
– prurit
3. Preparate :
• Infuzie : o infuzie cu 1-2 lingurite flori la 200 ml apa clocotita. Se beau 3 cani pe zi. Cataplasme sau inhalatii cu infuzie din 3-4 lingurite flori la 250 ml apa clocotita.
• Decoct :puneti 50g de flori la 1l de apa. Fierbeti 5 minute, apaoi lasati amestecul sa se raceasca. Se foloseste ca gargara sau ca apa de gura de 4-6 ori pe zi, mai ales dupa mese.
• Sucul proaspat- se obtine prin zdrobirea boabelor de soc cu ajutorul mixerului electric, sau manual, cu ajutorul unei linguri de lemn. Dupa zdrobire, pasta rezultata se filtreaza printr-un tifon pus in doua, sucul obtinut fiind pus intr-o sticla curata si apoi depozitat la rece. Termenul de valabilitate al acestui suc in conditiile pastrarii la frigider este de maximum 48 de ore. Se administreaza 3-4 linguri pe zi, pe stomacul gol, pentru tratarea constipatiei, a colitelor de putrefactie.
• La magazinele de plante medicinale exista un produs foarte eficient- Elixir din fructe de soc- care este recomandat in foerte multe afectiuni cum ar fi : Obezitate, ingrasare, acnee, psoriazis, sclerodermie, dermatoza alergica, insuficienta reno-urinara, tulburari hormonale, tulburari hormonale ce apar in urma tratamentului cu anticonceptionale, corticoizi, etc., constipatie cronica si constipatie acuta, reumatism, reumatism degenerativ, guta, chist ovarian, ovare polichistice, fibrom uterin, mastoza, alergie, intoxicatii diverse, cancer, tulburari psihice diverse. Cateva recomnadari: Tulburari hormonale – 1/2 1 lingura de Elixir din fructe de soc diluata in jumatate de pahar de apa dimineata, pe nemancate, si aceeasi doza seara. -Chist ovarian, ovare polichistice, fibrom uterin, mastoza – 50 picaturi de 3 ori pe zi, asociat cu o cura cu extract de muguri de zmeur.
• Tinctura-se obtine prin amestecarea sucului proaspat de fructe de soc cu alcool dublu rafinat de nouazeci de grade. Intr-o sticla, se pun un pahar de suc de fructe de soc si un pahar de alcool, dupa care se agita bine amestecul pentru a se omogeniza. Ulterior, tinctura se pune la pastrare in sticla bine inchisa, la loc intunecos si rece. Termenul sau de valabilitate este de doi ani. Se administreaza 1-4 linguri pe zi, ca remediu forte in curele de slabire, ca detoxifiant in bolile cronice si degenerative, pentru sporirea rapida a imunitatii.
• Tinctuta preparata de firme de produse naturale:
a. Intern: 30-40 de picaturi de 3 ori pe zi diluate in 50ml apa sau la recomandarea medicului.
b. Extern: tinctura diluata 1:2 cu apa fiarta si racita pentru badijonari si comprese.
Precautii:
• Nu mancati fructele crude
• Nu se recomanda in sarcina si perioada de alaptare.
• La supradozare pot aparea stari de rau, greata, voma, arsuri epigastrice, obnubilare, insuficienta respiratorie, convulsii.
• Folosirea excesiva duce la pierderea de potasiu in urina.
M.P.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.