Smochinul(Ficus carica).

Smochinul(Ficus carica).

0 356

?


Smochinul este originar din Asia vestica si a fost adus treptat spre Europa cu aproximativ 5000 de ani in urma. In secolul al XlVlea, parizienii au fost primii francezi care l-au descoperit. Marea valoare energetica a smochinei este cunoscuta de mai bine de doua mii de ani. In antichitate, atletii o consumau pe scara larga. Utilizarea ei este indicata in restabilirea echilibrului nervos si recapatarea fortei si vigorii. Atat tinerii, cat si cei mai putin tineri trebuie sa o consume, si asta nu numai pentru pulpa ei dulce si savuroasa.


?El s-a adaptat foarte bine la zona mediteraneana si la zonele mai calde si aride ale continentului (ex. Dobrogea). In zonele unde ploua mai des fructele smochinului crapa, de obicei in lungime, si fermenteaza pe creanga, facand recoltarea imposibila. Cu mai multa munca si grija smochinul se poate adapta si la un climat mai racoros si mai umed (ex. Valea Cernei).


Smochinul (Ficus Carica, fam. Moraceae) este un copac inrudit cu dudul, arborele de paine, sicomorul si o larga varietate de ficusi foarte mari, chiar gigantici. Utilizata pentru virtutile sale medicinale, smochina reprezinta unul dintre cele mai hranitoare deserturi. Ea constituie insa un adevarat regal pentru corpul tau daca o vei utiliza drept un produs cosmetic naturist. Miezul ei bogat in vitaminele A, B1, B2, PP si C , precum si fier, mangan, calciu, brom?; contine o substanta numita latex(analog sucului pancreatic).



  1. Proprietati?:

????????? Nutritiva


????????? Tonifianta


????????? Laxativa


????????? Diuretica


????????? Pectorala



  1. Indicatii-uz intern?:

????????? Recomandata copiilor, sportivilor, femeilor insarcinate


????????? Astenie


????????? Gastrite


????????? Colite


????????? Constipatie


????????? Stari acute febrile


????????? Inflamatii urinare



  1. Indicatii –uz extern?:

????????? Stomatite


????????? Gingivite


????????? Abcese


????????? Furuncule



  1. Modul de folosire-uz intern?:-fructul

????????? Decoct?: 40-120g de smochine se fierb in un litru de apa. Se foloseste in bronsite, guturai, laringite, traheite.


????????? Dulceturi si compoturi?: un medicament pentru persoanele care sufera de constipatie


????????? Suc sau pasate pentru sugari


????????? Ramurele fragede in decoct?: laxativ pentru copii


????????? Infuzie de frunze?: contra tusei si tulburari circulatorii. Frunzele de smochin combat tulburarile circulatorii si tusea: se pun 30 g de frunze intr-un litru de apa clocotita, se lasa sa infuzeze zece minute. Se beau trei-patru cesti pe zi.


??????Constipatie?: Indirect, prin semintele ei, smochina curata peretii intestinali si stimuleaza peristaltismul, facilitand astfel evacuarea materiilor fecale. De altfel, reteta urmatoare avea odinioara o larga intrebuintare: se spala patru sau cinci smochine uscate, se taie in doua, se lasa toata noaptea intr-un pahar cu apa sau cu lapte caldut. Dimineata, pe stomacul gol, se mananca smochinele si se bea lichidul obtinut. Acest tratament da bune rezultate daca este urmat de la cateva zile la trei saptamani.



  1. Modul de folosire-uz extern?:

????????? Decoctul de smochine se foloseste sub forma de gargara pentru combaterea anginei, si sub forma de spalaturi bucale in caz de inflamatii ale gingiilor. Fructele pot fi consumate ca atare sau sub forma de decoct expectorant (2-3 fructe la o cana cu apa, 2 cani pe zi ).


????????? ?Cataplasme?: grabeste colectarea puroiului in afectiunile inflamatorii -furuncule, a abcese dentare, antrax, panaritiu: se fierb una sau doua smochine in lapte, timp de zece minute, intepandu-le, ca sa nu se sparga. Se aplica sub forma de cataplasma pe partile ce trebuie tratate. Se schimba din patru in patru ore. Pe furuncule pentru maturare se pun comprese cu smochine caldute fierte in apa sau lapte


????????? Contra negilor si bataturilor?: se taie ramurele tinere cu care se tamponeaza negii si bataturile, dimineata si seara cu sucul laptos care se scurge din ele. Se fac aplicatii de trei ori pe zi , timp de 5-6 zile.


????????? ?Smochinele sunt recomandate copiilor, adolescentilor, convalescentilor, batranilor, sportivilor si femeilor insarcinate.


????????? In astenie, iritatii gastrointestinale, constipatie, stari acute febrile, inflamatii urinare si pulmonare, bronsite, laringite, traheite.


????????? In stomatite, gingivite, abscese dentare, furuncule, plagi atone.


????????? Sirop din 500 g smochine la un litru de apa. Se fierbe pe baia de apa pana se reduce la jumatate.Se strecoara si se adauga 250 g miere. Se ia cate o lingurita de doua, trei ori pe zi.



?


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.