Situatia tineretului si asteptarile sale

Situatia tineretului si asteptarile sale

0 186

Tema de cercetare “Situatia tineretului si asteptarile sale – Diagnoza 2006” a fost realizata prin consultarea unui numar de 1103 persoane cu varsta intre 15 si 29 de ani, in perioada 7-13 noiembrie 2006. Studiul a fost comandat si finantat de Autoritatea Nationala pentru Tineret si realizat de Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (ANSIT), prin Directia de Studii si Cercetare pentru Probleme de Tineret, cu scopul identificarii problemelor si preocuparilor fundamentale ale tineretului din Romania.


Cercetarea a reusit sa identifice, printre altele, ca familia este in top ca importanta intre valorile tinerilor,? nivelul lor de trai a crescut fata de anul precedent, iar asteptarile fata de viitor sunt preponderent optimiste. Cu toate acestea, tinerii nu sunt multumiti de ceea ce le ofera societatea ca sanse de afirmare si nu se arata foarte incantati de initiativele politice ale guvernului. Increderea in institutiile statului este in continua scadere.


?“Diagnoza 2006” a aratat ca participarea tinerilor la activitatile societatii civile ramane la un nivel modest. Fata de 2005 s-a constatat o crestere? a interesului tinerilor pentru plecarea temporara din tara, mai ales pentru a lucra in strainatate. Este in crestere si atractivitatea profesiilor din medicina, finante, afaceri, armata si politie.


?


Tinerii nu au incredere in educatie


Studiul a aratat ca elevii si studentii nu sunt convinsi ca o educatie aprofundata le poate aduce neaparat si o viata mai buna. Jumatate dintre tineri cred ca doar muncitorii necalificati sunt mai prost platiti decat cei care-si cistiga existenta in invatamint si cercetare. Mai mult, noua din zece afirma ca scoala ii pregateste prea putin pentru o cariera viitoare. 77% dintre tineri sint chiar convinti ca nu au nevoie de studii pentru a se perfectiona profesional. Date fiind aceste rezultate, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a facut un apel la reprezentantii MEdC, solicitindu-le sa gaseasca niste masuri ferme pentru schimbarea perceptiei tinerilor vizavi de educatie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.