Situatia din Basarabia

Situatia din Basarabia

0 150

Intalnirea de la Cotroceni pe tema situatiei din Republica Moldova s-a incheiat ieri, la reuniune fiind prezent si ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, un subiect fiind, potrivit unor surse politice, declararea ambasadorului roman la Chisinau, Filip Teodorescu, persona non grata.
Reuniunea de la Cotroceni s-a incheiat, acuzatiile presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, la adresa Romaniei fiind una dintre principalele teme de discutie. Preºedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, precum si reprezentanti ai serviciilor secrete (de la SRI, George Maior) au avut o discutie pe linie executiva, cum s-au pronuntat sursele citate:
„Se pare ca au fost enumerate masurile pe care autoritatile de la Bucuresti trebuie sa le aplice la situatia tensionata din Republica Moldova, pe de o parte, si la acuzatiile lui Voronin la adresa Romaniei, soldate cu impunerea regimului de vize obligatorii doar pentru cetatenii romani dintre cei ai Uniunii Europene”.
Reuniunea de la Cotroceni a avut loc in cea de-a doua zi a protestelor de la Chisinau fata de regimul comunist si fata de fraudele din organizarea si desfasurarea alegerilor parlamentare de duminica trecuta din Republica Moldova.
Pe de alta parte, ieri, Chisinaul a anuntat ca impune vize obligatorii romanilor, a declarat persona non grata ambasadorul roman in Moldova, Filip Teodorescu, si a acuzat Romania ca ar acorda sprijin protestatarilor.
Peste 4.000 de oameni s-au adunat ieri in centrul orasului si vor sa mearga sa protesteze si la televiziunea de stat. Liderii opozitiei si reprezentantii societatii civile se tem de o interventie in forta a politiei si armatei impotriva tinerilor, mai ales ca presedintele Vladimir Voronin a amenintat ca va fi folosita forta daca revolta va continua.
Politia a arestat 193 de protestatari. Ministerul de Interne de la Chisinau a anunþat cã 100 de politisti au fost raniti. In schimb, agentia Basa-Press vorbeste de 200 de raniti, fara a preciza daca sunt din randul forþelor de ordine sau al protestatarilor.
Violenþele de la Chisinau au fost cele mai grave de la destramarea Uniunii Sovietice.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.