Sistemul romano-bulgar de alerta impotriva cutremurelor, finalizat

Sistemul romano-bulgar de alerta impotriva cutremurelor, finalizat

0 279
Romania si Bulgaria au finalizat sistemul de alerta in caz de cutremure pentru regiunea transfrontaliera a celor doua tari, care va functiona 100% in cateva zile, dupa ce miercuri a fost pusa pornita si ultima statie seismica de pe malul romanesc al proiectului, cea de la Mangalia.
Sistemul emite avertizarea privind iminenta unui cutremur major, se porneste cu 30-40 de secunde inainte ca unda seismica sa ajunga la locul respectiv, iar ulterior, intocmeste hartile post-cutremur, care indica zonele sau chiar cladirile cu cel mai mare risc de a fi suferit daune, orientand astfel eforturile de salvare.
Astfel, in caz de cutremur, sistemul va ajuta la crearea unei imagini generale de evaluare a situației in cateva minute, spre deosebire de sistemul clasic de cercetarea si evaluarea urmarilor cutremurelor, prin telefon.
Proiectul Danube – Sistem de alerta in caz de cutremure pentru regiunea transfrontaliera Romania – Bulgaria (DACEA) este cofinantat de Fondul European de Dezvoltare Regionala, guvernele Romaniei si Bulgariei si de cei cinci parteneri ai proiectului.
Investitie de 5,8 milioane euro
Proiectul se deruleaza in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013 si are un buget de 5,8 milioane de euro.
“Cand au fost discutiile la Bruxelles, a fost singurul proiect care punea problema reducerii pierderilor materiale si de vieti omenesti. Pe baza acestor date si a faptului ca am reusit sa mergem pe alta linie decat alte tari din lume – adica in ce sens: in momentul in care am construit un soft prin care in 4 secunde stim magnitudinea; pentru ca Vrancea, repet, este periculoasa atunci cand magnitudinea este mai mare decat 7 pe scara Richter – stim in 4 secunde ca este un cutremur care poate genera pierderi de vieti omenesti si de bunuri in Romania”, a declarat Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului si manager al proiectului.
Sistemul DACEA include 15 statii seismice instalate in zona transfrontaliera romano-bulgara si cate un computer instalat in dispeceratul fiecarui sediu al inspectoratelor judetene/districtuale pentru situatii de urgenta de pe cele doua maluri ale Dunarii.
Proiectul DACEA a inceput in august 2010.
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.