Sinucideri „aniversare” de Valentine’s Day

Sinucideri „aniversare” de Valentine’s Day

0 71

De cand obiceiul Valentine’s Day a fost importat de peste Ocean, Brasovul freamata, asemeni celorlalte orase ale Romaniei, in asteptarea Zilei Indragostitilor. Pustanii locali investesc atat de mult in sarbatoarea adoptata de la americani incat apropierea datei de 14 februarie face sa le creasca adrenalina. Atat de tare incat Ziua amorezilor depaseste adesea cotele unui fenomen urban si trece in registrul medical. Psihologii brasoveni declara ca in aceasta perioada se inmultesc tentatvele de suicid pe care le comit adolescentii care sufera deziluzii in dragoste sau sunt parasiti de iubiti.
Asa se face ca dragostea nu este singurul sentiment specific acestei perioade. Tinerii recent parasiti sau deziluzionati cad prada depresiei. Unele crize de acest fel degenereaza in incercari de sinucidere. Medicii numesc fenomenul „sinucidere aniversara”, o tulburare care se amplifica pe masura ce se apropie data limita de 14 februarie. Ca si cand crizele de amor ranit nu ar fi de ajuns, dramele sentimentale pe care le traiesc tinerii se asociaza tot mai des in ultima vreme cu consumul de droguri. Psihologii antidrog brasoveni avertizeaza ca halucinogenele legale care se vand in magazinele etnobotanice din oras cresc apententa pentru gesturi disperate in aceasta perioada.
Psihiatrii recomanda tinerilor care n-au mai avut de mai multa vreme o relatie sentimentala serioasa si celor care au fost parasiti de persoana iubita sa nu stea singuri in casa. Chiar daca li se pare ca lumea s-a sfarsit pentru ei, cel mai bun remediu impotriva depresiei este sa iasa cat mai des in oras si sa se inconjoare de prieteni si familie.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.