Singurul ziar in limba romana din Ungaria , in prag de...

Singurul ziar in limba romana din Ungaria , in prag de disparitie!

1 195

Din cei 32.000 de locuitori din Gyula, aproximativ 3.500 sunt etnici români, dar limba română se aude tot mai rar. Totuşi, Eva Simon  şi colaboratorii si colegii ei din redactie, nu se dau bătuţi şi încearcă să scrie articole cât mai interesante Si chiar reusesc: „Ne chinuim să nu pierdem interesul cititorilor tineri, pentru că numai aşa vor păstra şi ei limba română curată”.

De altfel, scopul supravieţuirii limbii e declarat inca de la intrarea în redacţie, unde un afiş (foto) transmite un    indemn al fostului preşedinte al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu: „Să trăiţi, să înfloriţi, în română să vorbiţi!”Din cele 800 de exemplare tipărite săptămânal, aproape 500 ajung la abonaţi, restul fiind împărţite gratuit, pentru a promova limba română, aflată pe cale de dispariţie în Ungaria. „Asta e principala problemă a românilor din Ungaria: pierderea limbii române”, spune Eva.Majoritatea articolelor publicate de Foaia Românească sunt relatări de la evenimente culturale şi religioase. Frecvent, însă, ziarul are şi opinii, portrete, reportaje, iar în mod regulat îşi anunţă cititorii cu privire la feluritele evenimente din judeţele româneşti vecine. „Există un interes mare faţă de evenimentele culturale din România. Noi, românii din Ungaria, tot timpul am aşteptat să cadă graniţele. Adevărul este că au căzut, de când a apărut internetul, şi comunicăm uşor cu România”, spune Redactorul sef,Eva Simon.

Două ziare, acelaşi buget. Jurnalismul românesc în Ungaria este, însă, tot mai dificil. De parcă declinul global al presei tipărite n-ar fi suficient, Foaia Romaneasca  – publicaţie finanţată  din fonduri guvernamentale – găseşte tot mai puţin ajutor, atât în Ungaria, cât şi în România.Conform legislaţiei maghiare, Ministerul Resurselor Umane de la Budapesta finanţează anual toate redacţiile minorităţilor cu o sumă fixă, Inca din  din 2005 Foaia este „contrata” direct ,prin infiintzarea unui alt  ziar românescla Gyula, Astfel Kronica, (înfiinţat de Autoguvernarea  Românilor din Ungaria (AŢRU), este forul…politic care teoretic ar  repreza interesele minorităţii, dar în realitatese se afla sub controlul Guvernului ungar. La fel ca Foaia, şi kronica publică ştiri despre evenimentele cultural-religioase ale românilor din Ungaria, dar, mai ales, despre …asa zise  realizări AŢRU„Aşa e lumea în care trăim, toate puterile, oricât sunt de mici, vor o gazetă a lor, care să-i laude”, constată cu tristetze Eva.

Deşi firesc era să dubleze suma mai veche alocată presei scrise in romaneste, autorităţile de la Budapesta au decis s-o împartă pe din două, aşa că „Foaia Românească” are acum un buget anual  din care trebuie să-şi plătească toate cheltuielile, de la utilităţi şi salarii până la tipărirea şi distribuirea ziarului. Guvernul ungar n-a mai majorat suma din 2009, în timp ce TVA-ul a crescut, costurile cu salariile la fel, iar aproape un sfert din banii pe care îi primim , se întorc la stat”, explică Eva. Efectul? Redacţia lucrează la turaţie minimă, cu doar cinci angajaţi: doi reporteri, inclusiv Eva, un tehnoredactor, un secretar general de redacţie şi un contabil…

Supărarea Evei e cu atât mai mare cu cât asprimea autorităţilor ungare este dublată de indiferenţa celor române. Teoretic, românii din diaspora pot accesa fonduri anume destinate lor, dar în realitate procedurile sunt foarte greoaie. Mai mult, anul acesta, Guvernul de la Bucureşti n-a făcut încă niciun anunţ privind aceste finanţări.Îngrijorată că va trebui să închidă redacţia, Eva a „bombardat” cu memorii autorităţile din ţară, abia în urma acestor demersuri având, joia trecută, promisiunea că Foaia va primi, cândva în lunile următoare, suma de 60.000 lei.
„Asta ne va ajuta să funcţionăm până la finalul anului. Ce va fi anul viitor, nu ştiu”, spune jurnalista.. „Nu poţi să iei un tânăr de pe stradă şi să-l faci jurnalist. Are nevoie de pregătire, pentru că probabil nici nu vorbeşte bine limba”, explică redactorul şef.Aşa că, d nu mai prevede un viitor bun pentru presa românească din Ungaria, şi cu atât mai puţin pentru Foaia Românească.
Asta, desigur, dacă Guvernul de la Bucureşti nu-şi va schimba optica, amintindu-şi mai des şi pragmatic că români mai sunt şi dincolo de graniţe şi că şi ei sunt ai noştri..In vreme ce Ungaria a anuntat finantari oficiale de de 100 de milioane euro acordate minoritatii maghiare din Romania! Pe care nu le controleaza nimeni!!.(sursa: Bihoreanul Oradea)

COMENTARII

 1. Stau si ma intreb: De ce eroii de la …Termo-„pila”ungureasca din Guvernul PSD-UDMR – nu sunt in stare sa organizeze in UNGARIA, la GYULA (pe banii Departamentului Romanilor din Diaspora) o Universitate de Vara,dedicata problemelor celor 25-26 milioane de romani din Europa?
  Exact ca la Tusnad,dar pentru romani !!
  Pentru romanii din toata Diaspora Europeana -care sunt aproape de trei ori mai multi decat ungurii !! –
  in tari prietene ca Serbia, Macedonia ,Kroatia, Albania, Grecia , Ucraina, Moldova,Rusia.
  REPET: Adica de 3 ori mai numerosi decat ungurii din Ardeal !!
  Acum ,la CENTENAR , e momentul sa le-o spunem deschis ca abuzeaza nepermis !!!
  Deci afara , ROMANII sunt, cu totii , aproape 3 miloane !!
  Sa punem si noi presiune adevarata pentru ciracii lui Orban Viktor, care se plimba prin Ardeal
  ca Gyula prin loboda , de parca ar fi „tzara” lui Papura Voda??
  CAT NE VOR mai UMILI liderii UNGURILOR ??Semnez cu nume si prenume:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.