Sindicatele si cadrele didactice au anulat greva

Sindicatele si cadrele didactice au anulat greva

0 124

Elevii din clasele a VII-a si a VIII-a vor sustine, joi, teza cu subiect unic la limba romana, a declarat ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI), Ecaterina Andronescu, in urma intalnirii cu sindicalistii.

Sindicatele au semnat acordul cu MECI

Ministrul Educatiei a anuntat ca toate cele patru federatii sindicale din invatamant au semnat acordul cu Ministerul Educatiei, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Acordul prevede in principal resursele alocate educatiei prin buget, care vor fi asigurate de Ministerul Finantelor Publice, fara a afecta nivelul veniturilor salariale pe 2009.

Documentul mai prevede constituirea in cursul lunii mai, prin ordin al ministrului Educatiei, a comisiei de monitorizare pentru evaluarea modului in care s-au realizat si se vor realiza cheltuielile de investitii in educatie, definitivarea principiilor si calendarului privind descentralizarea, mentinerea titularizarii in sistemul national de invatamant si in viitoarele legi ale educatiei.

Acordul prevede si preluarea in corpul legii salarizarii unitare a sistemului bugetar a unui model european de ierarhizare, MECI urmand sa sustina plasarea cadrelor didactice cat mai aproape de varful ierarhiei. Totodata, proiectele si programele de cercetare aflate in derulare vor continua prin alocarea corespunzatoare a creditelor bugetare aprobate si prin utilizarea creditelor de angajament.

Potrivit actului semnat miercuri, MECI si partenerii sociali vor incepe dezbaterile pe legile invatamantului la data de 15 mai. Acordul mai prevede asigurarea finantarii pentru anul scolar 2008 – 2009 a numarului de beneficiari ai bursei „bani de liceu”, precum si suspendarea grevei anuntate.

Salariile nu vor fi diminuate!

„In cazul in care nu se vor respecta termenii acestui acord, sindicatele din invatamant isi vor rezerva dreptul de a relua actiunile de protest”, precizeaza documentul.

Andronescu a mentionat ca acordul convenit a fost asumat de primul-ministru, urmand ca acesta sa-l si semneze.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, miercuri, dupa intalnirea cu liderii sindicatelor din invatamant, ca nu vor fi diminuate salariile profesorilor pe 2009, sumele alocate platii acestora fiind mai mari decat anul trecut. Daca in 2009, pentru salarii erau peste 12,8 miliarde lei, anul acesta sunt 13,8 miliarde lei.

„Nu am alocat mai putini bani pentru salarii”, a spus Gheorghe Pogea.

De azi (joi) putem spune ca „scoala” intra intr-o oarecare normalitate „dascalii” merg la ore, elevii la cursuri si chiar se va sustine si teza cu subiect unic la limba romana. Pana cand?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.