Sindicatele refuza propunerea premierului

Sindicatele refuza propunerea premierului

0 126

Sindicatele refuza propunerea primului-ministru Calin Popescu Tariceanu privind majorarea salariilor gradual, cu maxim 28 la suta, si anunta continuarea protestelor.
Printr-o Ordonanta de Urgenta in sedinta de Guvern de luni s-a decis majorarea salariilor cadrelor didactice gradual, de la salariul cel mai mic, cu 28 la suta, in descrestere, pana la salariul cel mai mare.
„Nu sunt uimit de declaratiile primului-ministru, deoarece suntem intr-o tara a absurdului. Intr-o tara unde Legea, Constitutia nu au nicio valoare pentru premier. Primul-ministru ne minte in fata. Nu a realizat niciun acord cu sindicatele privind legea salarizarii unice a bugetarilor. S-a discutat numai cu liderii confederatiilor sindicale pe care i-a cumparat prin patrimoniul fostului UGSR. Spiru Haret a trimis o scrisoare in acest sens presedintelui CNSLR Fratia, Marius Petcu, prin care il informam ca nu este mandatat sa semneze in numele nostru”, a afirmat Gheorghe Izvoranu, presedinte al Federatiei Sindicatelor din Invatamantul Preuniversitar Spiru Haret.
Acesta a adaugat ca, prin decizia de luni seara, premierul anunta niste majorari cu cifre iluzioniste, grila din invatamant este extrem de aplatizata si o crestere salariala cu 28 la suta a celui mai mic salariu poate sa il depaseasca pe cel mai mare, al unui cadru didactic cu grade profesionale si multi ani vechime.
„Nu stim de ce pe premier nu l-au preocupat diferentele facute la cresterile salariale dintre noi si bugetarii de lux care au si 10.000 de euro pe luna. Cu noi, cei din invatamant, nu s-a negociat niciodata. Noi avem o lege, nu avem ce negocia, dupa aplicarea ei vom discuta pe marginea unui proiect de lege pentru salarizarea bugetarilor”, a mai spus Gheorghe Izvoranu.
Pentru Aurel Cornea, presedinte al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, decizia din aceasta seara a Guvernului este „o diversiune care ii aduce aminte de decembrie 89, cand Nicolae Ceausescu mai arunca o suta de lei pentru a potoli masele”.
„Noi avem o lege. Premierul ne sfideaza si, pe picior de plecare, da o Ordonanta de Urgenta nediscutata cu partenerii sociali si isi permite sa faca asemenea majorari pe o lege valabila. Nu acceptam aceste majorari. Ele sunt facute de neprofesionisti. Daca aplicam 28 la suta la salariul debutantului, atunci depasim salariul profesorului de gradul unu cu vechime maxima. Atitudinea din aceasta seara imi intareste convingerea ca traim intr-o tara cu dictatura guvernamentala”, a afirmat Aurel Cornea.
Dupa ce luni, Senatul a respins aceasta Ordonanta, Ssndicalistii asteapta decizia Curtii Constitutionale, unde avocatul poporului a sesizat neconstitutionalitatea Ordonantei de Urgenta prin care a fost amanata Legea de majorare a salariilor profesorilor pana in aprilie 2009.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.