Sindicatele CFR cer o ancheta corecta

Sindicatele CFR cer o ancheta corecta

0 189

S-au cam intetit accidentele pe calea ferata la noi in tara si responsabilii gasesc intotdeauna un acar Paun, ca de aia lucreazsa in fruntea CFR. Dupa cele doua recente accidente – accidente cu deraieri intr-o singura zi si la distanta de cinci-sase sute de kilometri intre ele – am avut din nou ocazia sa-l vedem si sa-l auzim pe ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, pe sticla, la toate emisiunile de stiri, graind cu „intelepciune” despre „o mana criminala”, neglijand insa cauze reale – nu neaparat valabile, pana la finalizarea cercetarilor, si pentru cazul de langa Ceaiova – pe care le ignora in toate privintele din domeniul de activitate ale ministerului in al carui fotoliu nu se poate sta cu o fata de speriat cainii.
In privinta accidentelor pe calea ferata ar trebui ascultate si voci mult mai competente, venite din randul celor care, de ani buni, lucreaza direct in domeniul feroviar si stiu mult mai bine despre ce este vorba decat cel care crede ca ii conduce. Si aici este vorba de reprezentantii sindicatelor ceferiste.
Astfel, reprezentanti ai sindicatelor din CFR, printre care si specialisti inalt calificati, afirma ca aproape 50% din elementele infrastructurii feroviare necesita reparatii capitale.
Presedintele Federatiei Miscare Comercial (FMC), Gheorghe Popa, a declarat ieri ca aproape 50% din elementele infrastructurii feroviare necesita reparatii capitale, ceea ce face ca siguranta circulatiei sa fie compromisa.
„De peste un an de zile atragem atentia ca siguranta circulatiei este compromisa. Aproape 50% din elementele care compun infrastructura feroviara sunt scadente la reparatii capitale, dar din lipsa de fonduri acestea nu se pot face”, a spus Popa
Guvernul a aprobat in iulie un proiect prin care se alocau aproape 13.300.000 de lei reparatiile liniilor, instalatiilor si terasamentelor de cale ferata.
De asemenea, pentru principalele lucrari de reparatii si intretinere ale infrastructurii feroviare publice finantate prin programul TSSP (creditul extern plus componenta locala) pentru sectorul feroviar in anul 2009 va fi alocata in total suma de 68 milioane de lei, cu TVA.

Potrivit proiectului aprobat de Guvern, aproape 40% din reteaua de cale ferata si peste 60% din numarul total de poduri si podete au depasit termenul limita la care ar fi trebuit reparate, situatie care sporeste riscul producerii de accidente. Reteaua de cale ferata are in prezent o lungime de 20.347 de kilometri si 978 de statii si halte.

In schimb, secretarul general al Asociatiei Industriei Feroviare din Romania (AIF), Stefan Roseanu, a declarat la inceputul lunii iulie ca CFR SA are nevoie de 4 miliarde de lei pentru mentenanta si reparatiile liniilor de cale ferata.
Si uite cum, pana si pe hartie, banii nu ajung nici pentru ata de carpit urgentele. Si nici aceasta ata nu a fost inca procurata, ci doar planificata, de inceperea vreounor lucrari neputand fi nicicum vorba. Este stilul actualilor guvernanti, cu eternul „vom face”, „pana in anul cutare va fi”, „asteptam momentul prielnic” si alte asemenea bazaconii.
Intre timp drumurile feroviare din tara se deterioreaza tot mai mult, viteza de circulatie trebuind astfel sa fie tot mai mult diminuata. Si cine a indraznit sa circule in ultima vreme cu trenul a observat asta.

Iar presedintele Federatiei Miscare Personal, Ion Molea este si mai dur in declaratii: „Nu e vorba de o mana criminala, suntem harcea-parcea la infrastructura”.
„De fapt, suntem harcea-parcea la infrastructura”, a repetat Ion Molea, care a cerut in acelasi timp si demisia ministrului Transporturilor, Radu Berceanu.
Molea a mai declarat ca cel care teoretic a desfacut suruburile sinei de cale ferata nu ar fi avut suficient timp. „Ultimul tren care a fost pe sine inaintea acceleratului deraiat nu a trecut cu mai mult de o ora inainte de accident. Sa vedem, sa stabileasca comisia de cat timp a avut nevoie cel care a desfacut suruburile. Trebuia sa fie desfacut pe sapte metri si pe stanga si pe dreapta pentru a se intampla o asemenea tragedie”, a mai spus Ion Molea.
Pe de alta parte, Gheorghe Popa, presedintele Federatiei Nationale Feroviare, a declarat ca „niciun un angajat de la CFR nu ar fi facut asa ceva. Se incearca musamalizarea cauzelor reale, daca se dovedeste clar ca tragedia s-a intamplat din cauza subfinantarii, atunci ar trebui sa cada multe capete”.

Acuma trageti si dumneavoastra concluziile asupra dreptatii fiecarei parti. Ministrul Berceanu pare nelalocul lui printre sine de cale ferata si prin ministerul Transporturilor, purtand sub brat romane politiste, pe cand reprezentantii Cailor Ferate par mult mai aproape de realitate, o realitate cruda si in mijlocul careia ei traiesc zilnic.

In context mai trebuie aratat ca circa 1.000 de puncte periculoase a numarat CFR-ul in propria retea de transport. Problemele identificate pe caile ferate pot provoca oricand o tragedie. Masurile luate de autoritati se refera, in special, doar la limitarea vitezei de circulatie, care aduce transportul pe calea ferata din Romania la nivelul de acum 100 de ani.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.