Sindicalistii de la Nitramonia Fagaras au pichetat sediul AVAS

Sindicalistii de la Nitramonia Fagaras au pichetat sediul AVAS

0 210

O delegatie sindicala, formata din zece angajati ai Nitramonia Fagaras, au pichetat ieri dimineata sediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, miscarea de protest fiind motivata de faptul ca salariatii de pe platforma industriala fagarasanu nu si-au mai primit remuneratiile de luni bune.


Sindicatele de la Nitramonia, au reluat ofensiva impotriva patronatului, respectiv AVAS, trimitand o delegetie formata din zece persoane, reprezentanti ai angajatilor din toate cele cinci societati de pe fosta platforma Nitramonia, aflati in situatia de a nu-si fi incasat drepturile salariale de cateva luni, care a pichetat sediul Autoritati. Reprezentantii Sindicatului Liber Nitramonia Rompiro Fagaras au fost sutinuti in demersul lor de alti zece sindicaliasti ai Fedratiei Patronala din Industria Chimica si Petrochimica si din Cartel Alfa.


Solicitarile noastre pentru o intalnire cu conducerea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului Bucuresti a ramas fara raspuns, iar incercarile noastre de a gasi solutii pe cale amiabila s-au epuizat. Nu mai putem sa asteptam, fiindca sunt probleme grave, a caror rezolvare treneaza de multa vreme”, a spus de dimineata Lucian Cupu, liderul Sindicatului Liber Nitramonia Rompiro Fagaras. Astfel, s-a recurs la aceasta actiune de protest porgramata sa se desfasoare timp de trei zile, intre orele 9.00 -13.00.


Totusi, potrivit lui Cupu, inca de dimineata, vicepresedintele AVAS, L?szl? Gyerk?, a luat act de protestul sindicalistilor si a stabilit o intalnire cu acestia ieri seara la sediul Autoritatii din Bucuresti. Intre timp, sindicalistii Nitramonia s-au mai intalnit cu o serie de directori ai AVAS, carora le-au explicat pasurile lor.


Sindicalistii au acuzat si nefinalizarea procedurii de vanzare a combinatului pe fluxuri viabile si pe active, ceea ce risca sa duca platforma in faliment, in conditiile in care in luna august expira cele sase luni de amanare a intrarii in procedura de insolventa.


O alta problema cu care se confrunta angajatii unzinei fagarasene sunt furturile care s-au intetit si care pun in pericol nu doar platforma chimica, ci si intreg municipiul, din cauza substantelor periculoase depozitate in uzina, existand riscuri majore de deflagratii, dar si de poluare. Pe platforma se afla rezerva de nitroglicerina a Romaniei, ce trebuie pastrata la o temperatura de 13 grade Celsius, la fel ca si tancul de amoniac, in care se mai gasesc circa 500-600 tone ce nu pot fi scoase decat prin procesare. In cazul in care hotii ajung sa fure si din instalatia electrica, toate depozitele de explozivi vor ramane fara sisteme de siguranta, iar conditiile necsare pentru mentinerea in siguranta a amoniacului si a nitroglicerinei nu vor mai putea fi indeplinite. Mai mult, in lipsa banilor, platforma risca sa ramana si fara personalul de paza.


Sindicalistii au cerut conducerii AVAS sa faca demersuri pe langa factorii de decizie, pentru a recupera circa un miliard de lei vechi din TVA, datorat Nitroexplosives, precum si sumele scadente de la Compania Nationala a Huilei Petrosani si Remin Baia Mare, carora le-au livrat explozivi civili.


Reprezentantii AVAS au promis sindicalistilor ca vor face demersurile pe langa Ministerul de Finante si cel al Comertului pentru rambursarea TVA-ului respectiv si au asigurat ca vanzarea de active ale Nitramoniei se va produce cat mai curand. „S-a fixat chiar si un „timing”, dar, deocamdata, verbal. Dorim ca orarul prestabilit? verbal sa fie trasnformat intr-un document oficial care sa fei semnat de cel putin unul dintre vicepresedintii AVAS, nu de vreun director”, a precizat Cupu.


Marius Ola??

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.