Sindicalistii ameninta cu proteste

Sindicalistii ameninta cu proteste

0 116

Reprezentanþii sindicatelor sunt nemultumiti de bugetul alocat pentru anul 2010, dar si de posibilele concedieri masive anuntate de Guvern.
Sindicalistii ameninta cu proteste, nemulþumiti de sumele prevazute in proiectul de buget pe 2010. De asemenea, ei sustin ca se vorbeste si de concedieri masive in acest an care vine. Astfel, aproximativ 80.000 de angajati din mediul public si-ar putea pierde locul de munca anul viitor. Lor li se alatura alti 90.000 de angajati din mediul privat. Protestele anunþate vor fi organizate si vor avea loc in 2010, insa liderul FSLI, Aurel Cornea, a precizat ca nu exista inca un calendar al evenimentelor.
Sindicalistii sunt nemultumiti si pentru ca Administratia prezidentiala a primit un buget cu 23% mai mare decat cel de anul care tocmai trece. De asemenea, Curtea Constitutionala are un buget cu 60% mai mare decat cel din acest an, iar Secretariatul General al Guvernului primeste cu aproape 80% mai multi bani.
”In opinia noastra bugetul pe 2010 nu vine sa rezolve problema stoparii declinului economic. Cu siguranta ca vor fi miscari sociale atata timp cat nu intrevedem un set clar de politici pentru creare de locuri de munca”, a declarat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical, dupa intalnirea cu reprezentantii Ministerului de Finante.
Reprezentantii din educatie sunt si ei suparati de bugetul alocat pentru 2010. Au fost alocate sase miliarde de lei, insa banii sunt impartiti intre educaþie si tineret. Ei spun ca, in conditiile in care se doreste o reforma in educatie, trebuie alocati si banii necesari.
„Acest buget a fost fabricat in laboratorul FMI. In opinia noastra nu are nicio legatura cu realitatile actuale ale Romaniei. In anul 2010, trebuie sa ne asteptam la convulsii sociale puternice. Cel putin noi, cei din invatamant, suntem hotarati sa actionam la momentul oportun”, a precizat Aurel Cornea, presedinte FSLI.
Nici ceilalti lideri sindicali nu s-au exprimat mai cu blandete si este greu de prevazut, daca oamenii vor iesi masiv in strada – lucru prezumat in actualele conditii – cata vreme va mai sta zambetul festiv de ieri pe buzele si chipurile noului cabinet.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.