Sindicaliști brașoveni protestează astăzi cu banderole albe

Sindicaliști brașoveni protestează astăzi cu banderole albe

0 157

De Ziua Muncii Decente, membrii Cartel Alfa poartă banderole albe în semn de protest pentru de lipsa de interes a guvernanților și a parlamentarilor față de legea Dialogului Social

De Ziua Muncii Decente, membrii Cartel Alfa poartă banderole albe în semn de protest pentru de lipsa de interes a guvernanților și a parlamentarilor față de legea Dialogului Social.
Potrivit unui studiu realizat de sindicaliști împreună cu reprezentanți ai Academiei Române, un sfert din români trăiesc în pragul sărăciei. Oare de ce nu spun liderii acestor sindicae și cum s-a ajuns aici? Cât s-au implicat ei sau cei din academie de suntem aici? Doar în primii zece ani de la Revoluție, la Brașov, s-au pierdut peste 100.000 de locuri de muncă.

În cei şapte ani de la adoptarea prin asumarea răspunderii în Parament a Legii Dialogului Social situaţia angajaților din România s-a deteriorat. În momentul actual, peste o treime din totalul salariaţilor cu normă întreagă sunt încadraţi la nivelul salariului minim pe economie.
Lipsa negocierilor reale a făcut ca în câțiva ani numărul celor cu salariul minim pe economie să fie de cinci ori mai mare, spune Fănică Gabor, președinte Cartel Alfa Brașov.
Sindicaliștii avertizează că lipsa protecției sociale prin contracte colective favorizează munca precară, discriminearea și salarii menținute la ce mai scăzut nivel.
S-a ajuns ca 8 din 10 lucrători din România să aibă salariu de bază net de sub 2.050 de lei. Și această medie a crescut doar in urma masurilor luate de guvernanți în ultimele luni.
Potrivit lui Gabor, nivelul minim de venituri pentru un trai decent într-o familie formată din doi adulți și doi copii în România presupune un venit de 6.768 de lei.

În județul Brașov la sfâșitul lunii august erau înregistrate 1.583 de societăți care sunt obligate de lege să încheie contracte colective de muncă. Doar jumătate dintre acestea dețin astfel de contracte. Doar în 69 de întreprinderi aceste contracte colective au fost încheiate și cu reprezentanți ai sindicatelor.

Cartel Alfa are la nivelul județului Brașov cca. 13.000 de membri. Unde sunt vremurile de altădată? Era un timp cănd liderii de sindicat scoteau în stradă, la Brașov, peste 25.000 de oameni. Acum, cam aceeași lideri,  nici membri de sindicat nu mai au, nici proteste nu prea mai au de ce să facă și mai ales nici cu cine să iasă în stadă.

Vifor Rotar & Vlad T.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.