Sinaia – locul vacantelor de vis

Sinaia – locul vacantelor de vis

0 260

Sinaia, una dintre cele mai frumoase statiuni montane din Romania, se prezinta vizitatorului, cu un bogat trecut cultural si social.


Fosta resedinta a regilor, si purtand un nume sfant, cel al Muntelui Sinai, ce a fost dat pentru prima oara Manastirii omonime de catre Spatarul Mihail Cantacuzino (sec XVII), Sinaia imbina neintrecut frumusetea naturii cu cea a artei arhitecturale.


Statiunea este situata la o altitudine cuprinsa intre 798 si 1055 m, pe versantul sud-estic al Masivului Bucegi, de-a lungul vaii raului Prahova.


Poalele impadurite ale muntilor Furnica, Zgarbura, Coltii lui Barbes si Culmea Izvorului incadreaza statiunea intr-o frumoasa scena verde.


La o distanta de 125 de km de Bucuresti, 106 km de Aeroportul International Bucuresti-Otopeni si 35 km de Brasov, Sinaia este situata de-a lungul DN 1, beneficiind si de cai ferate de acces. Sinaia este locul vacantelor visate, ce devin realitate.


?


Obietive turistice


Manastirea Sinaia, o veritabila catedrala a Bucegilor, dateaza de la sfarsitul secolului al-XVII-lea , fiind prima constructie din spatiul actualei statiuni. Ctitorita de Spatarul Mihail Cantacuzino la intoarcerea sa de la Muntele Sinai, monumentul va primi acelasi nume, romanizat insa, devenind Manastirea Sinaia. Trecuta prin foc si sabie de-a lungul timpului, insa ramanand mereu in picioare, manastirea reprezinta astazi un veritabil muzeu de arta si spiritualitate romaneasca. Arhitectura de tip brancovenesc si pictura originala fac din acest monument ortodox un loc ideal pentru observarea vechii culturi romanesti.


Initial, manastirea a fost construita pentru a adaposti 12 calugari, dupa exemplul lui lisus Hristos care a avut 12 Apostoli, insa, odata cu trecerea timpului, numarul calugarilor a crescut, fiind necesara construirea unei alte manastiri si a altor spatii de locuit. Noua constructie care poarta astazi numele de „Curtea Noua”, a fost realizata intre anii 1843 si 1846, datorita eforturilor staretilor Ioasaf si Paisie. Manastirea ortodoxa Sinaia reprezinta unul dintre obiectivele cele mai importante care trebuie sa merite toata atentia.


?


Castelul Peles


Acestei constructii de referinta nu numai pentru Sinaia, ci si pentru Romania, i s-a pus piatra de temelie in ziua de 22 august 1875. Locul constructiei, respectiv suprafata din Valea Pelesului fusese cumparat de domnitorul Carol I (1866-1881) si Rege intre anii 1881-1914.


In acelasi timp se ridica si alte constructii anexa ale castelului cum ar fi: Corpul de Garda, Economatul, Casa de Vanatoare Foisor, Grajdurile, Uzina Electrica. Ceva mai tarziu, se va construi Vila „Sipot”, ce va fi pentru un timp locul de lucru al arhitectului Karel Liman, la indicatiile caruia se va desfasura constructia Castelului Pelisor, precum si Vila Regelui Ferdinand, de la Stana Regala (actuala Poiana Stanii). Pana la terminarea, in anul 1883, a Castelului Peles, Regele Carol I si Regina Elisabeta, au locuit la Foisor, constructie terminata mult mai repede. In ceea ce priveste Castelul Pelisor,acesta a fost inceput in anul 1889 si terminat in anul 1903, si era destinat viitorului Rege Ferdinand si Reginei Maria. Totusi, pana la finisarea Pelisorului, si acestia au locuit la Foisor.


Castelul Peles are circa 170 de incaperi, spre deosebire de Pelisor care are doar 70. Demn de mentionat este faptul ca Pelesul a fost primul castel electrificat in intregime din Europa.


Nu tot castelul este deschis vizitatorilor, o zona importanta de la etaj nefiind deschisa publicului. Programul de vizitare este urmatorul: zilnic intre orele 9.00 si 17.00, mai putin lunea si martea pana la ora 11.00. Programul este supus deselor schimbari datorate sezoanelor turistice.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.