Sifilisul, boala frecventa la Maternitate

Sifilisul, boala frecventa la Maternitate

0 113
44 de mamici cu sifilis au nascut in 2012 la Maternitatea Brasov. De la inceputul acestui an au fost deja depistate 5 mamici infestate. Toate femeile insarcinate ar trebui sa-si faca testul pentru depistarea infectiei care se poate trata inca din primul trimestru de sarcina. Testul este gratuit si impiedica raspandirea virusului de la mama la copil.
In anul 2012 la Maternitatea din Brasov au fost inregistrate 4055 de nasteri; 44 de cazuri – un procent de 1%  – au fost de sifilis. Medicii trag un semnal de alarma:  chiar daca in Maternitate sunt tratate,  mamicile si bebelusii lor nu mai pot fi verificati dupa ce se externeaza iar boala se poate transmite mai departe, spune dr. Valeria Badea – purtator de cuvant la Maternitatea Brasov.
Si in 2013, din cele 193 de nasteri inregistrate de la inceputul anului, 5 au fost cu testul de sifilis pozitiv. Cel mai important este testul pe care femeile insarcinate il pot face gratuit in primul trimestru de sarcina; odata depistata infectia, aceasta poate fi tratata si eliminata.
Sifilisul este o infectie transmisa sexual si cauzata de o bacterie dar se poate transmite si de la mama la fat in timpul sarcinii sau al nasterii.
Directia de Sanatate Publica  Brasov a derulat in cursul anului trecut o serie de campanii pentru avertizarea asupra infectiilor cu transmitere pe cale sexuala. Medicii de familie recomanda tuturor femeilor insarcinate controalele prenatale care pot depista diverse boli.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.