SIE salvator al tandemului Basescu+Blaga – documentele ziaristilor rapiti in Irak stau...

SIE salvator al tandemului Basescu+Blaga – documentele ziaristilor rapiti in Irak stau la naftalina!

0 520

Documentele Serviciului de Informatii Externe din actiunea de recuperare a ziaristilor romani in Irak au fost clasificate „secret de stat, nivelul strict secret”, criteriile avute la clasificare „subzistand” si nefiind indeplinite conditiile declasificarii, a precizat, vineri, SIE, potrivit Mediafax.
„Documentele SIE din actiunea de recuperare a ziaristilor romani in Irak au fost clasificate secret de stat, nivelul strict secret, in stricta conformitate cu prevederile legale, in speta Legea nr. 1/1998, art. 9, alin. (2), Legea nr. 182/2002, art.17, lit. f) si g) si H.G. nr. 1209/2002 (actualmente H.G. nr. 223/2013).
Criteriile avute in vedere la clasificare subzista si in prezent, astfel ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de H.G. nr. 585/2002 art. 20, alin. (1) pentru declasificarea informatiilor”, se spune in precizarile Serviciului de Informatii Externe (SIE).
Legea 1/1998 privind organizarea si functionarea SIE, articolul 9, alineatul (2) prevede: „Activitatea Serviciului de Informatii Externe are caracter de secret de stat”.egea 182/2002, privind protectia informatiilor clasificate prevede la art.17, lit. f) si g).
„In categoria informatiilor secrete de stat sunt cuprinse informatiile care reprezinta sau care se refera la:
f) activitatea de informatii desfasurata de autoritatile publice stabilite prin lege pentru apararea tarii si siguranta nationala;
g) mijloacele, metodele, tehnica si echipamentul de lucru, precum si sursele de informatii specifice, folosite de autoritatile publice care desfasoara activitate de informatii”.H.G.223/2013 se refera la aprobarea Listei cuprinzand categoriile de informatii secrete de stat din domeniul de activitate al Serviciului de Informatii Externe.basescu-blaga-mru
HG 585/2002 privind Standardele nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania prevede la articolul 20, alineatul (1): „Informatiile se declasifica daca: a) termenul de clasificare a expirat; b) dezvaluirea informatiilor nu mai poate prejudicia siguranta nationala, apararea tarii, ordinea publica, ori interesele persoanelor de drept public sau privat detinatoare;c) a fost atribuit de o persoana neimputernicita prin lege”.Fostul presedinte Traian Basescu a declarat joi, B1TV, ca ar „vrea” ca dosarul rapirii ziaristilor romani in Irak sa fie desecretizat, pentru a se vedea „o actiune stralucita a unui stat care si-a aparat cetatenii”.
Intrebat daca crede ca dosarul va fi desecretizat de presedintele Klaus Iohannis, Traian Basescu a declarat: „Iohannis nu poate sa o faca, poate sa o faca SRI si SIE”.
De asemenea, fostul presedinte a precizat ca, in opinia sa, pentru a fi judecat, dosarul rapirii jurnalistilor in Irak trebuie declasificat.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, joi, retrimiterea cererii procurorilor de la PICCJ de confirmare a urmaririi penale in dosarul jurnalistilor romani rapiti in Irak la Judecatoria Sectorului 5, dupa ce a constatat ca fostul presedinte Traian Basescu nu mai are in prezent vreo calitate oficiala.
Anterior, Basescu si co-presedintele PNL Vasile Blaga au fost citati la ICCJ in dosarul in care fostul senator Corneliu Vadim Tudor a depus plangere pe numele lor in cazul jurnalistilor romani rapiti in Irak.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.