Sibiul isi pierde scolile

Sibiul isi pierde scolile

0 226

Sibiul este unul dintre judetele cu rata cea mai mare a retrocedarilor. O mica problema, daca o putem numi mica, este faptul ca prinre imobilele retrocedate sunt mai multe cladiri care, in prezent, adapostesc scoli sau gradinite. La nivelul judetului, numarul acestora se ridica la aproximativ 100 de cladiri. Pentru unitatile retrocedate din oras, administratia publica locala plateste lunar o chirie totala de aproximativ 65.000 de lei.
Astfel, situatia unitatilor de invatamant la nivelul judetului Sibiu este ingrijoratoare. In total, aproximativ 100 de corpuri de cladire din intreg judetul au fost pierdute in ultimii ani prin retrocedare catre Biserica Evanghelica, Ortodoxa, Romano-Catolica sau diversi proprietari particulari. Numai in municipiul Sibiu, administratia locala a ramas fara 13 dintre cele mai importante unitati de invatamant si corpuri aferente acestora, pentru care plateste acum chirii catre actualii proprietari. Pentru aproape toate cladirile, administratia locala plateste lunar sume mari de bani catre actualii proprietari, care insumate se ridica la aproximativ 65.000 de lei. Cea mai mare chirie este de departe cea pentru Colegiile „Constantin Noica” si Textil, care, in total, se ridica la 31.149 de lei lunar. Sunt insa si proprietari care, desi au castigat in instanta cladirile, au ales sa nu perceapa nicio chirie. Unul din cazuri este al Gradinitei nr. 8, pentru care administratia nu plateste niciun leu.
In ceea ce-i priveste pe reprezentantii ISJ, acestia recunosc ca situatia este ingrijoratoare, dar spun ca deocamdata, aceasta este sub control si ca nu vor aparea probleme majore. „Noi am luat deja o serie de masuri, pentru a nu intampina probleme. In ultimii ani, am construit aproximativ 20 de cladiri noi in tot judetul, dar, in principal, in mediul rural, iar in municipiul Sibiu am extins scolile deja existente, acolo unde am dispus de spatiul necesar. Toate lucrarile au fost facute in limita fondurilor pe care le-am primit”, a declarat in presa sibiana Roberto Dietrich, reprezentant al ISJ Sibiu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.