Sibiu: Danila Prepeleac si Pacala

Sibiu: Danila Prepeleac si Pacala

0 330

De 1 Iunie, copiii din Sibiu au avut ocazia unica sa vada cum arata cunoscutele personaje ale povestilor lui Ion Creanga – Danila Prepeleac, Ivan Turbinca, Stan Patitul, Mos Ion Roata, Pacala, fata babei si fata mosneagului sau Mos Nechifor Cotcariul – toti modelati de o vecina a marelui povestitor, inginer mecanic.
”Eu l-am redescoperit pe Ion Creanga la varsta la care terminasem facultatea, eram deja cadru didactic. Sunt inginer mecanic. Predau la Scoala de Arte si Meserii din localitatea Vanatori, la trei kilometri de Humulesti (judetul Neamt – n.r.)”, asa isi incepe povestea Ionela Lungu – laureata cu Premiul I la Targul Olarilor de la Sibiu si care i-a impresionat pe sibieni la Targul National de Jucarii.
Femeia recunoaste ca, desi este inginer, nu stie sa isi repare masina, dar se mandreste cu pasiunea ei pentru lut. Un lut special, luat din Ozana lui Creanga. Ozana care acum da viata cu ajutorul mesterului popular unor figuri caricaturizate ale unor tarani romani din anul 2009, care seamana cu personajele lui Ion Creanga.
”Ion Creanga nu a scris povesti numai pentru copii. Eu l-am redescoperit pe Ion Creanga la varsta la care terminasem facultatea, eram deja cadru didactic. Din nefericire, copiii de azi, cei mai multi, nu ii cunosc pe Nica sau pe Pacala”, a spus artista care da viata unui univers pe care cei mai multi dintre noi l-au inchis intre copertile cartilor de romana.
Cu 20 de lei pleci acasa cu Nica. Cu Pacala. Cu doi lei, pleci cu punguta cu doi bani. Insa efortul unei vecine de-a lui Creanga de a readuce in atentia unei lumi intregi fascinantul univers al povestilor noastre, autentice, este nepretuit.
”Stau in Humulesti, la trei case de cea a lui Creanga, sunt casatorita cu un razes al lui Stefan cel Mare. Celor care cumpara de la mine le recomand sa il reciteasca pe Ion Creanga, pentru foarte multe pilde”, a declarat, luni, pentru AGERPRES, creatoarea figurilor de lut care infatiseaza personajele lui Ion Creanga.
Caricaturi ale taranului roman, inspirate din actualii vecini ai povestitorului, toate modelate din lutul Ozanei, acolo unde se scalda Nica.
”Un lut special. Un lut care trebuie modelat cu grija, malaxat, batut cu maiul si adaugat suflet. Sunt zile in care fac o trupa de personaje. Dar nu intotdeauna imi iese Pacala cum vreau eu. Cateodata are fie nasul, fie urechile prea mari”, povesteste artistul.
Figurinele din lut au ajuns sa decoreze pensiuni din tara si strainatate. Un patron de la Agapia si-a botezat camerele din pensiune dupa povestile lui Creanga.
”De 11 ani modelez personajele lui Creanga. Pacala a fost primul. Nu pacalesc pe nimeni, el m-a pacalit cumva pentru ca m-a atras in povestile sale. De aici si placerea sa le povestesc celor care nu au citit povestile lui Creanga. Imi place sa cred ca sunt o bucatica de poveste in casa fiecaruia dintre cei care au cumparat figurinele”, spune Ionela Lungu.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.