SI MA INTORC …

SI MA INTORC …

0 108

?


Si ma intorc, iar si iar, de fiecare data cand buzduganul? alegerilor da sa-mi sparga usa, la cuvintele puse de Marin Preda in gura unui personaj din “Delirul”. Citez:


“… politica nu inseamna joc pentru putere, ci sacrificiu in slujba colectivitatii nationale, care nu-ti da votul ca sa manevrezi la nesfarsit, cu oricine si in orice conditii, numai ca sa-ti infrangi adversarii. Impaturindu-si buletinul cu semnul partidului tau pe el, omul arunca in urna o speranta care ii smulge in acele clipe din inima un adanc suspin: va fi mai bine? Lupta lui pentru existenta va fi mai usoara? Viitorul lui si al numerosilor lui copii va fi pus la adapost? Va putea inchide ochii linistit ca tara e bine aparata, armata bine echipata si urmasii sai vor continua sa traiasca liberi in tara lor? …”


?


Sa le luam un pic – acum, in prag de alegeri – la rand.


Toti actualii politicieni lupta inversunat pentru putere, fara a se gandi la vreun sacrificiu pentru colectivitatea nationala . Si ca sa ajunga la putere se coloreaza cameleonic pe epiderma egoista. Prieten se desparte de prieten, dusman se pupa cu dusman, si cu totii il iubesc pe dracu si poporul, numai sa treaca puntea. Omul care conduce tara in loc sa linisteasca apele, agita spirite. Si le agita frumos, luand camasa rupta a necajitului drept stindard, in uitarea pieilor jupuite de pe acesta spre sporul sau si a familiei sale. Iar pe camasa a scris cu jegul sau, ca id?e a unei betii, deviza pasoptistilor. Sa-l cred pe omul care chinuia marinarii din subordine provocand el insusi evenimente pe nava comandata? Si care acuma strica in dreapta si in stanga doar ca sa aiba cum da vina pe altii? Si care pe buze poarta si in somn sarutul lui Iuda? Iar acum se distreaza cu o natiune intreaga pentru o toana de copil rasfatat, cheltuind pentru satisfacerea toanei banii bolnavilor, ai copiilor niciodata satui, ai batranilor ce nu-si doresc decat un final decent, ai cetateanului care vrea sa ajunga cu hainele curate acasa, nu stropit de noroaiele masinilor de lux in care se lafaie ciudatii imbogatiti peste noapte?


Si ceilalti? Cu ce ar fi mai breji? Se scoala mai devreme? Se spala pe dinti cu o perie mai destepta? Renunta la afaceri dubioase ca sa se ocupe de o politica cinstita, dreapta si spornica pentru natiune? Ce viitor sa aiba tara cu asemenea brute ale spiritului?


Iar omul chemat sa-si impature buletinul in fata urnei, dupa ce si-a adaugat speranta intre filele acestuia, ajunge acasa unde-si gaseste copiii urland de foame si nevasta bodoganind ca nu-i ajung banii pentru ca toate se scumpesc. Ce sa mai creada cand vede ca fabrica la care isi castiga existenta este vanduta pe doi bani oficiali, iar el dat afara, ogorul de unde isi scotea painea nu mai da roade pentru ca nu-l poate lucra cum a invatat de la mosi si stramosi, tinerii? care-l salutau altadata cu respect il asteapta acuma la colt ca sa-i dea la cap pentru ultimii cinci lei, iar cureaua nu mai are gauri pentru strans.


?


Europa ne tot trage de ureche. Dar a cui este urechea? A scroafelor din copaci sau a nedumeritilor pietoni, catre care cei catarati isi indreapta guitatul doar la vreme de taifun, chemandu-i sa-i prinda la caz de rupere a crengilor?


?


Si de aceea iarasi ma intorc si ma voi intoarce la cuvintele lui Marin Preda ori de cate ori vor fi alegeri, pana voi vedea un politician care mi se va uita limpede in ochi.


?


Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.