Si la Brasov fonduri structurale ignorate si proiecte uitate.

Si la Brasov fonduri structurale ignorate si proiecte uitate.

0 104

Brasovul ar putea scapa de codul rosu de avertizare, intr-un singur an.

Inundatiile recente provocate de Olt in zona Hoghiz necesita inceperea proiectului de regularizare a acestui curs de apa.  • “Pentru zona Fagaras-Hoghiz exista un plan de consolidare a digurilor inca de pe vremea comunismului.
  • Proiectul era prevazut sa protejeze peste 50.000 de hectare de teren agricol si construibil
  • Ar fi protejat ?noua localitati, cu diguri pe o lungime de peste 60 de kilometri.”

….le aduce aminte reprezentantilor guvernului in teritoriu, consilierul independent Iancu Vespasian.


Ca atatea alte proiecte necesare, elaborate cu specialisti si costuri uriase inainte de 90, nici acesta ?nu s-a finalizat. A fost doar o intentie de demarare, de care factorii de decizie au uitat.


Ultima investitie facuta in zona fiind un dig care a costat Consiliul Judetean patru milioane de euro, suma obtinuta de la Banca Mondiala.


In acest moment, avem nevoie in primul rind de o evaluare la zi a lucrarilor pentru partea de diguri. Acest tip de lucrari intra in categoria celor care pot obtine finantari din fonduri structurale, a mai spus consilierul independent Iancu Vespasian.. „Am putea rezolva astfel scoaterea Brasovului din codul rosu“ si crede ca, odata rezolvate studiul de fezabilitate si proiectul, lucrarea in sine ar putea fi terminata intr-un an.
Pentru 2007, Romania nu va reusi sa absoarba mai mult de 20% din fondurile comunitare pe care le are la dispozitie. Si asta deoarece tara noastra a reusit contraperformanta de a avea trei programe din sapte returnate de la Consiliul Europei.


Doar patru dintre cele sapte propuse au fost aprobate pentru finantare. Cele acceptate de CE se refera la transporturi, la crearea de competitivitate economica, la dezvoltarea regionala si la mediu.


Din cele sapte depuse, doar doua au sanse reale de a fi aprobate. Probabil, proiectul de mediu si cel de resurse umane“, a apreciat?Iancu Vespasian. Judetul Brasov nu este reprezentat aproape deloc in aceste proiecte.


„La nivelul judetului s-ar putea derula proiecte de 40-50 de milioane de euro, bani care sa nu insemne buget sau credite“, a apreciat consilierul.


Parerea consilierului nu este contrazisa de prefectul Aurelian Danu.


El garanteaza ca intreg proiectul de indiguire a Oltului in zona Fagaras va fi reluat in acest an si va costa 250 de miliarde.


Aduce chiar completari si sustine ca:


·??????? prioritar este drumul Comana-Hoghiz, care de fiecare data cind ploua este inundat pe o portiune de 200 de metri, ingreunind traficul.


·??????? la Comana, vor fi reparate toate podurile si podetele din localitate.


·??????? se vor face indiguiri la Vama Buzaului, Moeciu si Timis, alte localitati care au intotdeauna de suferit in urma ploilor abundente.


·??????? exista in plan si lucrari de amenajare pe paraului Barsa, acolo unde se intentioneaza instalarea unor clapeti care sa nu poata fi furati de hotii de fier vechi.


?


?


Daca exista planificari, daca exista proiecte, daca avem chiar o strategie, daca banii ne sunt oferiti, doar aducerea aminte sa fie ceea ce le lipseste ?COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.