Si in Moldova sunt Alegeri!

Si in Moldova sunt Alegeri!

0 60

Parlamentul Moldovei a stabilit pentru 10 noiembrie data alegerii noului presedinte al statului. Liderul Partidului Democratic Marian Lupu este acum singurul candidat pentru post, dar este putin probabil ca va primi cele 61 de voturi necesare in parlamentul moldovean, cu 101 locuri. Reamintim ca candidatura sa este respinsa de comunisti care au 48 de parlamentari.
Lupu este un fost comunist care a parasit partidul dupa ce nu a fost nominalizat pentru presedintie in timpul verii.
Situatia politica ramane tensionata in republica la sapte luni dupa ce alegerile parlamentare castigate de Partidul Comunist a declansat proteste de masa la Chisinau, acuzand fraudarea votului.
Opozitia a respins ulterior de doua ori propunerea pentru presedinte, alegerile au fost repetate pe 29 iulie, cand comunistii au castigat cu 12 locuri mai putin in parlament fata de cele 60 initiale.
Presedintele Parlamentului Mihai Ghimpu este presedintele Moldovei de la 11 septembrie, cand Vladimir Voronin a parasit functia dupa doua mandate consecutive. Ghimpu, lider al Partidului Liberal, s-a exprimat in trecut pentru unificarea cu Romania.

Partidul Comunist – pozitie ireconcibiala
„Partidul Comunistilor a adoptat unanim decizia de a obliga grupul parlamentar al PCRM sa nu-l voteze pe Marian Lupu in functia de presedinte al tarii si sa nu participe la procedura de vot” de marti, a declarat deputatul comunist, singurul abilitat sa prezinte pozitia oficiala a formatiunii.
PCRM, partid aflat in opozitie, s-a intrunit luni dupa-amiaza intr-o sedinta pentru a lua o hotarare cu privire la sustinerea sau nu, in functia de presedinte al Republicii Moldova, a lui Marian Lupu, candidat din partea Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE), aflata la putere.
Surse citate de Unimedia sustineau, anterior, ca PCRM urma sa ia in aceasta sedinta decizia de a nu il sustine pe Lupu in primul tur. In prezent nu se stie daca aceasta decizie se refera numai la primul sau si la al doilea tur al acestei proceduri de alegere in Parlament.
Pe de alta parte, deputatul comunist Vladimir Turcan a declarat, dupa sedinta PCRM, ca „alegerile din primul tur sunt pur formale”.
„Dupa ziua de maine, vom continua negocierile”, a adaugat el, citat de Unimedia.
Anterior, Turcan a adresat o scrisoare deschisa liderului comunist Vladimir Voronin, prin care solicita evitarea alegerilor anticipate si participarea PCRM la alegerea unui nou presedinte al Republicii Moldova.
Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) a hotarat sa nu-l voteze pe Marian Lupu in functia de sef al statului si sa nu participe la procedura de vot de marti.
Comunistii opteaza astfel pentru alegeri anticipate in speranta recuperarii majoritatii, prin orice mijloace, fie ele si democratice.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.