Si Cardul de sănătate obligatoriu din 1 ianuarie

Si Cardul de sănătate obligatoriu din 1 ianuarie

0 352
Cardul (CEAS) reprezintă un instrument la purtător pentru identificarea pacientului în sistemul naÅ£ional de asigurări sociale de sănătate ÅŸi permite decontarea serviciilor medicale reale efectuate de către acesta. 'Implementarea Cardului este încă un pas important în reformarea sistemului românesc de asigurări sociale de sănătate, prin îmbunătăţirea serviciilor medicale ÅŸi farmaceutice, precum ÅŸi prin creÅŸterea transparenÅ£ei ÅŸi diminuarea fraudei la nivelul serviciilor medicale. Sistemul este construit pe platforma Sistemului Informatic Unic Integrat ÅŸi completează ReÅ£eta Electronică, sistem deja utilizat ÅŸi care va deveni obligatoriu de asemenea tot de la 1 ianuarie 2013', a explicat preÅŸedintele CNAS, dr. Doru Bădescu.
Cardul va fi obligatoriu de la 1 ianuarie 2013 pentru toÅ£i cetăţenii români de peste 18 ani ÅŸi va conÅ£ine datele de identificare ale posesorului, respectiv numele acestuia, codul unic de asigurat (format din 20 de caractere ÅŸi diferit de CNP), precum ÅŸi informaÅ£ii medicale despre deÅ£inător. Cardul va permite atât identificarea calităţii de asigurat – lucru care va certifica utilizarea corectă a fondului de asigurări sociale de sănătate pentru pacientul care s-a prezentat la medic, cât ÅŸi accesul medicilor de familie ÅŸi medicilor de urgenţă la o serie de date medicale cu risc vital ale pacienÅ£ilor.
Cu acordul pacientului, medicul de familie va încărca pe card date medicale precum persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină, donator de organe ÅŸi boli cronice, informaÅ£ii care pot salva viaÅ£a pacientului, putându-se evita administrarea de medicamente incompatibile cu profilul său medical.
Cardul Electronic de Asigurări Sociale de Sănătate se va distribui în prima parte a anului 2013, costul acestuia fiind suportat din bugetul Ministerului Sănătăţii, Compania NaÅ£ională 'Imprimeria NaÅ£ională' coordonând procesul de realizare a suportului din plastic.
De asemenea, din 1 ianuarie 2013, medicii vor prescrie, obligatoriu, medicaÅ£ia numai în format electronic.
ReÅ£eta electronică a fost introdusă la 1 iulie 2012 ÅŸi a funcÅ£ionat în paralel cu reÅ£eta clasică.  
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.