Si Brasovul a sarbatorit IA!

Si Brasovul a sarbatorit IA!

0 367

De Ziua Universala a Iei, simbol al culturii identitare romanesti, vineri Casa Junilor a gazduit un eveniment dedicate special iei. Asociatia Culturala Artessentia si Uniunea Junilor din Scheii Brasovului si Brasovul Vechi au organizat expozitie de fotografie documentara si arta contemporana “Scheiul poarta ia”care cuprinde lucrari inspirate de semantica iei

De Ziua Universala a Iei, simbol al culturii identitare romanesti, vineri Casa Junilor a gazduit un eveniment dedicate special iei. Asociatia Culturala Artessentia si Uniunea Junilor din Scheii Brasovului si Brasovul Vechi au organizat expozitie de fotografie documentara si arta contemporana “Scheiul poarta ia”care cuprinde lucrari inspirate de semantica iei.
Partipantii au sosit imbracati in frumosul port popular. Doamnele si-au etalat frumoasele ii pe carsanziene1e le-au asortat cu flori de sanziene purtate la palarii sau din care si-au facut coronite.
Istoricul Alexandru Stanescu a dezvaluit, cu aceasta ocazie, amanunte inedite despre portul traditional din Schei. Portul iei are reminiscente de pe vremea cand Scheii era un sat departe in evul mediu. Dar de prin secolul al XVII-lea vorbim de un port urban de un port orasenesc si de pastrarea constienta de catre scheieni a unor traditii care aduceau aminte de viata de sat si a unui port cu origini populare.
Prin aceasta sarbatoare, Brasovul se alatura comunitatii romanesti care de Sanziene celebreza la unison IA romaneasca.
Ziua dedicata IEI a fost propusa de comunitatea online „La Blouse Roumaine” in anul 2013, iar de atunci s-a bucurat de un succes imens, fiind in prezent sarbatorita pe 6 continente, in peste 50 de tari din lume, de catre romanii de pretutindeni. Scheiul imbraca IA este cel de-al doilea eveniment organizat de catre Asociatia Artessentia cu ocazia Zilei Universale a IEI la Brasov. Prima editie, intitulata Turnul Alb porta IA, a avut loc anul trecut.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.