Shimon Peres criticat fiindca a multumit Romaniei pentru ajutorul acordat evreilor

Shimon Peres criticat fiindca a multumit Romaniei pentru ajutorul acordat evreilor

0 195

Centrul „Simon Wiesenthal” l-a criticat dur, vineri, pe presedintele israelian Shimon Peres, care a multumit public poporului roman pentru salvarea evreilor in perioada comunista, sustinand ca liderul israelian ar fi trebuit de fapt sa condamne Statul roman pentru zecile de mii de evrei care au murit in Romania in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, relateaza Associated Press.
Shimon Peres s-a aflat zilele acestea intr-o vizita oficiala la Bucuresti, aceasta fiind prima vizita a unui presedinte israelian in Romania de la crearea Statului evreu. In cadrul conferintei de presa comune cu presedintele roman Traian Basescu, Peres a multumit in mod public Romaniei pentru ca, in timpul regimului comunist, a ajutat aproximativ 400.000 de evrei romani sa emigreze in Israel. A fost un gest care recunoaste peste timp contributia deosebita a conducerii Statului roman de la mijlocul secolului XX, pe care il asteptau multi oameni, romani si everi, atat din tara cat si din strainatate.
Vineri, directorul filialei din Israel a Centrului „Simon Wiesenthal”, Efraim Zuroff, a transmis o declaratie in care spune, in esenta, ca Peres ar fi trebuit sa mentioneze acest si aspecte legate de holocaust
„Omisiunea de a condamna crimele oribile ale regimului Antonescu impotriva poporului evreu va avea probabil consecinte dure, mai ales in Romania si in alte parti in Europa de Est, unde exista o tendinta crescanda in societatile post-comuniste de a nega sau de a minimiza rolul important jucat de colaboratorii nazisti locali in anihilarea evreilor”, a spus Zuroff.
In acea perioada, autoritatile romane au permis ca tara sa devina „un gigantic camp pentru uciderea evreilor”, sustine Zuroff, al carui centru este cea mai mare organizatie din lume ce se ocupa cu vanatoarea de nazisti.

Shimon Peres: “… Multumesc poporului roman”!
„Nu vom uita niciodata ca, in perioada comunista, Romania a ajutat la salvarea a 400.000 de evrei care au venit in Israel, au ajutat la construirea Israelului, dar, in acelasi timp, si-au pastrat si cultura si identitatea si dragostea pentru Romania. Pentru aceasta doresc sa multumesc poporului roman si va spun ca prietenia dintre popoarele noastre nu se va sfarsi si va merge mai departe in timp, in istorie”, a afirmat joi presedintele israelian, potrivit Agerpres, in timpul conferintei de presa de la Palatul Cotroceni.
Vineri in schimb, Peres a facut un comentariu in timp ce vizita Memorialul Holocaustului din Bucuresti, care pare sa raspunda preocuparilor exprimate de Centrul Wiesenthal.
In cuvantul sau rostit in limba ebraica, seful statului israelian a multumit din nou Romaniei, pentru asumarea istoriei „crude si nedrepte” din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand „oameni nevinovati, femei, barbati si copii au fost ucisi doar pentru vina de a fi fost evrei”.

Presedintele Israelului a subliniat insa ca Romania de astazi este total diferita, fiind o natiune libera si democratica, care respecta drepturile omului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.