Sfintii Mihail si Gavriil – un amalgam de religie, traditie si superstitii

Sfintii Mihail si Gavriil – un amalgam de religie, traditie si superstitii

0 126
Celebrata pe 8 noiembrie in fiecare an in calendarul ortodox, sarbatoarea Sfintilor Mihail si Gavriil aduna in fiecare an peste cinci mii de pelerini la hramul Manastirii Petru Voda din Neamt si deschide an de an targuri traditionale peste tot in tara, cu programe artistice, dansuri populare si bunatati autohtone. Reprezentari mitice in calendarul popular, arhanghelii Mihail si Gavriil sunt, conform credintei religioase, cei care care conduc cetele de ingeri si calauzesc sufletele oamenilor spre rai.
Reprezentati iconografic cu aripi si sabii in mana, arahanghelii sunt considerati patroni ai caselor si gospodariilor, iar sfantul Gavriil cu precadere este ocrotitorul femeilor si al copiilor.
In viziunea biblica, el este cel care o anunta pe fecioara Maria de intruparea lui Iisus, de aceea este perceput in popor ca un inger ce vesteste minuni, crinul sau calimara si pana cu care este infitisat in icoane fiind simboluri ale rolului sau de mesager.
Batranii de la tara si astazi sunt convinsi ca arhanghelul Mihail este cel care sta la capataiul omului atunci cand se afla pe patul de moarte. In credinta populara, ziua de 8 noiembrie este cunoscuta ca “vara arhanghelilor”, cand este interzis sa lucrezi sau sa faci treaba in casa.
Cine nu respecta aceasta regula nescrisa, se va chinui mult in ziua mortii, avertizeaza batranii. O practica deja cunoscuta, praznicele pentru pomenirea mortilor se fac in ultima sambata.
Ofrandele impartite in aceasta zi poarta numele de "Mosii de Arhangheli", iar colacii se dau pentru "sufletul mortului”. Si tu ar fi bine sa aprinzi o lumanare, caci, spun batranii, lumanarea aprinsa in aceasta zi fiind “lumina” ta in viata de dincolo. In Bucovina, arhanghelii sunt considerati un fel de ursitoare, "pazitori ai oamenilor de la nastere si pana la moarte, care se roaga lui Dumnezeu pentru sanatatea acestora". In satele de la munte, arhanghelii sunt patroni ai oilor, astfel ca in aceasta zi, pastorii obisnuiesc sa faca o turta mare din faina de porumb, numita "turta arietilor". In sambata dinaintea sarbatoririi se fac praznice pentru sufletul mortilor.
Ofrandele date la pomana pentru morti, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc "Mosii de Arhangheli". Fiecare om trebuie sa aprinda o lumanare, care ii va fi "lumina de veci" in lumea de dincolo. Se aprind lumanari atat pentru oamenii in viata, cat si pentru cei disparuti fara lumanare.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.