Sfinte Moaste pentru brasoveni in Biserica din Codlea

Sfinte Moaste pentru brasoveni in Biserica din Codlea

0 166

Credinciosii brasoveni se pot inchina si astazi, pentru ultima data, moastelor Sfantului Mucenic Emilian, ale Sfintei Maria Magdalena si la icoana Maicii Domului din Kiev.
Ele au fost aduse marti, 4 august, din Bulgaria, la Biserica „Schimbarea la fata” din orasul Codlea, judetul Brasov.
Actul martiric al Sfantului Emilian – act ce da autenticitate patimirii mucenicului ne releveaza ca in cetatea Durostorum a fost trimis de imparatul Iulian, prefectul Traciei, pe nume Capitolin, sa cerceteze daca se afla ostasi ai lui Hristos. Chemand pe conducatorii cetatii, Capitolin a fost asigurat cu juramant ca in cetate nu se afla nici un crestin. Bucuros de asemenea raspuns, i-a invitat la un ospat. In timp ce ei se veseleau si petreceau, soldatul Emilian, din garnizoana cetatii Durostorum, a intrat in templul zeilor si a spart cu un ciocan de fier statuile zeilor si sfesnicele cele mari, a rasturnat altarele si jertfele puse pe ele, precum si vasele cu libatiuni, plecand neobservat de nimeni. Servitorul lui Capitolin, intrand in templul zeilor si vazand acel dezastru, alerga sa anunte prefectului Capitolin cele intamplate. Acesta, plin de manie, da ordin sa fie gasit imediat vinovatul. Slujitorii iesind in graba, au vazut trecand prin fata templului un taran venit de la munte. Cum, primul suspect este cel ce se afla in preajma locului savarsirii faptei, indata au arestat, ducandu-l in batai si sudalmi spre locul de judecata. Zadarnic plangea bietul om ca nu se stie vinovat cu ceva fata de stapanire, pentru ca soldatii nici nu luau in seama cuvintele lui. Izbavirea ii vine, insa, din alta parte. Crestinul Emilian, care din umbra urmarea ce va sa se intample dupa cele savarsite de dansul, incepe sa traiasca o grava problema de constiinta. El nu poate admite ca din cauza sa un nevinovat sa indure batjocura si chinurile. Constiinta tanarului Emilian, sustinuta de puterea de judecata, de taria credintei in valoarea semnificatiei marturisirii de crestin, devine activa, aprinzandu-se cu duhul. Inalta constiinta si credinta in cuvantul Evangheliei il intaresc, avand doar o tinta mantuirea sufletului. A zis intru sine „De voi ascunde faptul, mantuirea mea va fi pierduta, fiindca s-a apropiat Cel ce m-a chemat pe mine prin moarte la Imparatia Lui cea nemuritoare
Mai multe informatii a oferit pentru Radio TRINITAS, parintele Adrian Munteanu, slujitor la Biserica „Schimbarea la fata”: „Procesiunea va incepe la ora 13:00. Delegatia care va aduce aceste sfinte moaste este din Bulgaria, din Mitropolia Durostor, condusa de catre Inaltpreasfintitul Parinte Ambrozie, Arhiepiscopul si Mitropolitul Durostorului. Ii vom intampina la intrarea din orasul Codlea, dupa care vom merge la Biserica unde vom depune sfintele moaste si icoana. In continuare se va oficia slujba Sfintiri Mici a apei, urmata de Taina Sfantului Maslu”.
Sfintele moaste se vor intoarce in Bulgaria astazi, 6 august, de sarbatoarea „Schimbarea la fata”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.