Sfidarea cetateanului

Sfidarea cetateanului

0 58

Institutiile statului sunt obligate prin lege sa raspunda, in termen de 30 de zile de la depunere, oricarei cereri, sesizari, reclamatii si celelalte. In caz contrar este prevazuta pedeapsa penala. In campania electorala un partid primarial cu senatori, deputati, vicepresedinti si consilieri (municipali si judeteni), declara public ca nu a putut obtine informatii de la o cunoscuta institutie judeteana. Nimeni nu mai apara legea? Niminei nu mai aplica legea? Respecta institutiile statului prevederi legii?

Nu, in multe cazuri nu le respecta.
Printre institutiile brasovene care nu respescta aceasta lege se afla, pe loc fruntas, Oficiul Judetean de Pensii.
Printre neregulile si incomoditatile in relatiile cu aceasta institutie se poate consemna si aceasta nerespectare a legii in legatura cu solicitarile publicului. Iar cazurile sunt multe, unele mediatizate, majoritatea nu.
Voi da ca exemplu un caz ce incepe sa iasa din comun. Iata despre ce este vorba.
Un pensionar brasovean a depus o cerere de recalculare a pensiei prin revizuirea vechimii in munca, unde a constatat ca a fost “ciupit” de vreo cinci ani. Cererea I-a fost inregistrata sub nr. 4930 la data de 06.03.2007, adica acum un an si ceva. Dar nu a avut placerea sa primeasca vreun raspuns, indiferent care ar fi fost acela.
Pe 21.04.2008 se duce cu o revenire la acea cerere, inregistrata sub nr.7183.
In ambele cereri specifica adresa la care domiciliaza acum, alta decat cea din actul de identitate, mutatia neputand-o face din motive bine intemeiate.
A doua cerere abia ii este primita, dupa lungi parlamentari cu o functionara care s-a apucat sa adopte un ton tafnos din momentul in care a aflat despre ce este vorba, ea sustinand sus si tare ca este imposibil ca sa nu fi existat raspuns. De parca solicitantul s-ar fi dus acolo de dragul buzelor ei subtiri si rele.
Si apoi a trecut mai mult de o luna, tot fara vreun raspuns.
Solicitantul brasovean se intreaba ce mai este de facut. A spus ca are de gand sa-i piseze pe cei de la Casa Judeteana de Pensii cu reveniri si reveniri la cereri, doar se va intampla minunea unui raspuns, ca el ar avea destula rabdare, numai sa nu moara intre timp.
Eu l-am sfatuit sa dea institutia in judecata si sa ceara despagubiri civile si morale si sa plateasca vinovatii, asa cum zice legea. Sau sa ceara audienta la domnul Pamparau, mare sef pe acolo, si sa-l trezeasca din actualul stil de activitate.
Si ma intreb in sinea mea: oare chiar nu exista nimeni in tara asta ca sa puna lucrurile la punct in relatiile cetatean – institutii?
Astept raspuns.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.