Sfaturi importante pentru cei care au credite

Sfaturi importante pentru cei care au credite

0 116

Economistul Adrian Câciu a dat o serie de sfaturi românilor cu credite, în contextul în care Guvernul va adopta un OUG care ar putea duce la amânarea ratelor cu până la 9 luni. 

„Sfaturi pentru cei care au credite. După apariția posibilității amânării ratelor bancare cu 9 luni fiecare dintre noi va lua o decizie individuală.
Sigur, cei care dispun de venituri suficiente, în care rata este sub 30% din total venituri pot continua să își plătească ratele, pentru că, practic, închid creditele mai repede. Dar trebuie să se asigure că și peste 9 luni vor avea aceeași situație materială.
Însă cei care au o perioadă incerta, de șomaj tehnic sau se confruntă cu lipsă de perspectiva asupra veniturilor viitoare, este bine sa opteze pentru amânarea ratelor până la 9 luni.
Vedem cum va fi actul normativ, oricum maturitatea creditului se va prelungi cu o perioadă similară, dar partea bună, la creditele cu dobânda variabilă, inclusiv creditele din programul Prima Casă, este că dobânzile de la începutul anului viitor este posibil sa fie mai mici decât cele de acum, deci rata totală să fie mai mică.

Sursa: Agerpres

În ansamblu, discutăm o măsură prin care cetățenii pot beneficia de un sprijin care pe medie este de până la 40% din veniturile lor curente, ceea ce este foarte important. Banii pot fi puși deoparte sau folosiți pentru alte nevoi de urgență imediată.”, a scris Adrian Câciu pe Facebook. 

„Nu irosiţi banii”

„Trebuie să ținem cont de perspectivă în primul rând și de cheltuielile curente raportate la veniturile imediate. Orice diminuare de venituri imediate care ne conduc către o creștere a presiunii ratei de peste 30% devine greu de suportat și conduce la oportunitatea unei decizii de amânare a ratelor.
Recomand multă rațiune şi mai puţină emoție. Vom trece peste această situație, cu disciplină și rațiune, ascultând de recomandările autorităților. Am mai avut perioade dificile și am trecut de ele. Cu sprijin, am trecut. Vom trece și acum!

Un sfat financiar direct: nu irosiți banii.

Chiar și o posibilă lipsă a locului de munca nu trebuie să fie însoțită de emoție, pentru că iată vin măsuri de compensare. Să ne aducem fiecare aminte că atunci când am fost angajați pe locul de muncă pe care acum îl pierdem, am fost aleși, selectați dintre alții, pentru anumite calități.
Acele calități și aptitudini, rămân. Ne vom găsi și în viitor joburi și ne vom adapta. Un sfat financiar direct: nu irosiți banii.

Cumpărați strictul necesar și reduceți cheltuielile pe cât posibil, chiar dacă un produs nu mai este de un anumit brand. Și consumați produse românești. La finalul crizei, dacă noi am cumpărat produse din România, avem toate șansele sa avem o economie care a supraviețuit crizei.”, a mai scris economistul. 

Sursa: Agerpres

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.