Sfantul Ierarh Andrei Saguna, sarbatorit pentru prima data la Brasov

Sfantul Ierarh Andrei Saguna, sarbatorit pentru prima data la Brasov

0 63

Astazi, pentru prima data in istoria ortodoxiei si a neamului crestin romanesc il sarbatorim cu evlavie si bucurie in suflet pe Sfantul Ierarh Andrei Saguna.
Brasovul ii este cu atat mai recunoscator si este mandru sa se afle printre orasele transilvanene pe ale caror meleaguri, Sfantul Ierarh Andrei Saguna si-a indreptat pasii si a infaptuit lucruri alese.
Colegiul National Andrei Saguna ii poarta cu cinste numele, numarandu-se, de zeci de ani, printre liceele de elita din tara.
Sfantul Sinod a hotarat canonizarea celui ce a fost considerat „Mesia ardelenilor” – mitropolitul Andrei Saguna, pe data de 29 octombrie 2011. El a ramas in constiinta romanilor ca unul dintre cei care si-au inchinat intreaga viata altarului si poporului. La cunoscutele calitati si lucrari implinite de marele ierarh s-au adaugat virtutile crestinesti si implinirea vocatiei sale sacerdotale si misionar pastorale, dublate toate de o smerenie sfanta.
Aceasta canonizare are multe consecinte in randuiala bisericeasca, astfel ca, de-acum inainte ne putem astepta la biserici care sa poarte hramul de Sfantul Andrei Saguna.
Nascut in familia negustorului aroman Naum Saguna (originar de langa Moscopole) in 1809, la 1 ianuarie, el este al treilea copil al familiei acestuia. A avut o copilarie zbuciumata din cauza ca tatal a dat faliment.
Cu toate acestea, tanarul Andrei (pe numele sau adevarat Anastasie) creste in smerenie si cuviincios, devenind in scurt timp un elev de elita.
Cu rezultate exceptionale la invatatura, studiind la Universitatea din Pesta filosofia si dreptul si cunoscand mai multe limbi straine, multi se asteptau sa inceapa o cariera in lumea laica, insa s-a inscris sa scola teologica din Varset. La 24 de ani, cand a teminat studiile teologice, si-a indreptat pasii spre Manastirea sarbeasca Hopovo, unde a facut un an de noviciat. La 1 noiembrie 1833, la 25 de ani, se calugareste si ia numele de Andrei.
Era un barbat frumos inalt si puternic cu fata alba si frumoasa, fruntea larga si neteda si avea barba neagra. Dadea impresia evlaviei , seriozitati si autoritatii.
Incepand cu anul 1854, a organizat peste 800 de scoli primare confesionale. Tot sub indrumarea sa au fost intemeiate gimnaziile ortodoxe din Brasov si Brad. Gimnaziul de la Brasov, inaugurat in 1850, este una dintre cele mai vechi scoli superioare romanesti, astazi purtand numele mitropolitului Saguna: Colegiul National „Andrei Saguna”.
A murit la 16-28 iunie 1873 si, potrivit dorintei sale testamentare, a fost inmormantat langa biserica mare din Rasinari, unde el slujise de multe ori, „fara pompa, fara muzica si fara predica”, prohodit de un singur preot, duhovnicul sau, ieromonahul Gherman Bogdan. Cu toate acestea, la inmormantarea lui au participat mii de romani veniti din toate partile Ardealului, au venit trenuri speciale, mai ales de laBrasov. Intreaga agoniseala a vietii a lasat-o prin testament Arhiepiscopiei Sibiului.
Dupa cativa ani de la moartea lui Saguna, Ioan Slavici scria ca „astazi, chiar, si crestinii ortodocsi din Ardeal il socotesc intre sfinti”. La scurt timp dupa moarte s-a creat un cult pentru Saguna. Pe vremuri, in multe case taranesti din Ardeal, chipul lui Saguna era pus langa icoane. Era considerat un adevarat sfant, ca unul care a contribuit la renasterea vietii nationale, politice, culturale si spirituale a romanilor transilvaneni.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.