Sfantul Dimitrie cel Nou – ocrotitorul Bucurestiului

Sfantul Dimitrie cel Nou – ocrotitorul Bucurestiului

0 138

Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou s-a nascut in satul Basarabov, langa raul Lom, in sudul Dobrogei. A fost un om simplu, cu inima curata si viata cinstita, traita in simplitate si curatenie morala conform poruncilor Mantuitorului. A devenit calugar la o manastire adapostita intr-o pestera din apropierea satului natal, unde a petrecut multi ani, in post, rugaciune si infranare, fiind invrednicit de Cel Atotputernic cu darul facerii de minuni inca din timpul vietii pamantesti. Dupa ce a trait multi ani intr-o pestera, simtindu-si sfarsitul aproape, s-a retras pe malul raului Lom si s-a asezat intre doua lespezi de piatra, ca intr-un sicriu, incredintandu-si sufletul curat lui Dumnezeu.


Parintele Dimitrie cel Nou, ale carui moaste se afla in Catedrala patriarhala din Bucuresti, este praznuit de catre Biserica Ortodoxa Romana la data de 27 octombrie, in fiecare an.


?


Moastele Sfantului Dimitrie


In timpul razboiului ruso-turc, dintre anii 1769-1774, moastele Sfantului Dimitrie cel Nou au fost luate de generalul rus Peter Salnikov spre a fi duse in Rusia si a scapa de profanarea musulmanilor. La trecerea cortegiului cu sfintele moaste prin Tara Romaneasca, la cererea Mitropolitului Grigorie al Ungrovlahiei si a unui negustor bogat, Hagi Dimitrie, ele au fost daruite credinciosilor ortodocsi romani, drept mangaiere pentru pagubele pricinuite de razboi.


Moastele Sfantului Dimitrie cel Nou au fost asezate la Catedrala Patriarhala din Capitala, Sfantul Dimitrie devenind ocrotitorul cetatii Bucurestilor si al Tarii Romanesti.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.