Sfanta Marie Mica – prima sarbatoare importanta a noului an bisericesc

Sfanta Marie Mica – prima sarbatoare importanta a noului an bisericesc

0 56

Crestinii, atat cei ortodocsi, cat si cei catolici, praznuiesc, sambata, 8 septembrie, Nasterea Maicii Domnului sau “Sfanta Marie Mica”.


Sfanta Marie Mica este prima sarbatoare importanta din calendarul crestin ortodox ce urmeaza datei de 1 septembrie, cand incepe Anul Nou bisericesc. In aceasta zi, potrivit Bibliei, s-a nascut, la Nazaret, Fecioara Maria, din parintii Ioachim si Ana, oameni credinciosi care, ajunsi la batranete fara copii, se rugau la Dumnezeu sa nu ii lase fara urmasi. Asta deoarece evreilor fara copii li se refuzau jertfele aduse la Templu. Tatal Mariei, Ioachim, s-a retras in pustiu si s-a rugat la Dumnezeu timp de 40 de zile. Intre timp, Ana a fagaduit lui Dumnezeu ca, daca ii va darui un fiu, il va da sa slujeasca in biserica. Nasterea Mariei a fost anuntata de catre Arhanghelul Gavril, pentru inceput lui Ioachim, dupa care a fost anuntata si Ana, careia i s-a spus ca trebuie sa puna fetei numele Maria, ceea ce in traducere simbolizeaza spuma marii.


?


Traditii si obiceiuri


Exista multe obiceiuri si traditii care se desfasoara in aceasta zi. Se spune ca evenimentul cel mai important din viata sfintilor e cel in care acestia trec in Imparatia Cerurilor. Asta nu inseamna ca nu e la fel de importanta nasterea acestora.

Potrivit traditiei, nasterea Prea Sfintei Fecioare, mama lui Iisus Hristos, incheie o perioada bine definita, marcand in calendarul arhaic sfarsitul verii. De asemenea, aceasta este si ziua cand randunelele pleaca spre tarile calde, acesta fiind si un semn de incepere a lucrarilor agricole de toamna. Tot in preajma acestei sarbatori, romanii nu aprind focul in vatra, timp de doua zile, acest lucru fiind aducator de ghinion si boala. In unele zone, femeile care isi doresc sa aiba copii trebuie sa mearga in aceasta zi la biserica, sa se roage in fata icoanei Nascatoarei de Dumnezeu. Acelasi lucru trebuie sa-l faca si femeile insarcinate pentru ca Maica Domnului sa le ajute sa nasca usor. In fiecare casa de crestini trebuie sa existe icoana Maicii Domnului, iar in aceasta zi candela trebuie sa arda neincetat.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.