Sf. Pricopie coace semanaturile de primavara

Sf. Pricopie coace semanaturile de primavara

0 255
Suntem la mijlocul verii, iar marturie pentru aceasta sta sarbatoarea de maine, 8 iulie. Este vorba de cinstirea unui sfant al Bisericii Ortodoxe care, prin puterile sale, vegheaza la coacerea semanaturilor de primavara.
Asadar, fenomenele naturii ne arata ciclul vietii prin aceste obiceiuri de peste an prin care stramosii nostri marcau anumite momente cheie din existenta lor. Sfantul Mare Mucenic Procopie din Ierusalim pricopeste, adica face sa dea in copt semanaturile de primavara, conform datinilor din popor. Marele Mucenic Procopie este considerat sfant datorita puterii cu care a crezut in Dumnezeu si a minunilor savarsite in timpul vietii. Un vechi descantec al obiceiului popular la Precupului zice: „Nu e lupul, ci Precupul!” Precup – gura de lup. Socotita ziua lupilor, oamenii o serbeaza ca sa nu le manance lupii vitele. In traditia populara, Sfantul Procopie este cinstit pentru ca apara recoltele si casele de trasnete, fulgere si grindina. T
ot el are puterea de a face campurile sa rodeasca, iar piatra (grindina) o transforma in picaturi de apa inainte de a cadea pe pamant. Pricopul are un rol important in coacerea cerealelor, aparandu-le de primejdiile meteorologice. Motii din Apuseni cred ca pe cei care nu-l respecta pe Sfant ii iau pe sus doua vanturi puternice, numite Harcodan si Dornados. In aceasta zi infloreste graul. Se munceste la camp numai pana la amiaza, iar de-a lungul zilei nu se toarce, astfel ca femeile respecta cu sfintenie aceasta zi pentru a le feri pruncii de boli.
Ca orice obicei crestin, nici aceasta sarbatoare nu este lipsita de nenumarate superstitii nascute din teama omului de necunoscut. Cum e de cald in luna lui Cuptor, asa de frig va fi in Faur.
Daca paianjenul isi rupe panza in doua, e semn ca va ploua. Cand musuroaiele de furnici sunt mai ridicate ca de obicei, inseamna ca vine iarna grea.
Caldura mare prevesteste un an manos. Cand in iulie alterneaza adesea ploaie cu caldura mare, cade mana pe roada campului. Sfaturi gospodaresti in luna iulie
* Seamana pentru a doua oara spanac si varza, udati straturile daca este seceta.
* Curata surile, podurile si hambarele, ca sa ai unde depozita recoltele.
* Cand te apuci de treierat, cucuruzul sa fie sapat a doua oara.
* Sapa viile de buruiana, dar nu pe caldura mare, ca sa nu strici strugurii in crestere.
* Deasupra cosnitelor, pune un vas cu apa, sa aiba albinele la nevoie. Deasupra apei, pune cateva paie, ca acestea sa nu se inece.
* Cand aduci acasa cerealele, pune rogojini in car, ca boabele scuturate sa nu se risipeasca; acestea sunt cele mai bune de samanta.
* Uda varza atacata de omizi cu apa cu sapun sau din topila (loc ingradit intr-o albie de rau unde se pun la topit plante textile).
* Fanul proaspat este vatamator pentru vite, daca nu se uda putin inainte.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.