Serviciile secrete ale Ungariei incearca sa detoneze un nou Tg.Mures!

Serviciile secrete ale Ungariei incearca sa detoneze un nou Tg.Mures!

0 323

Povestea Cimitirului Internațional al Eroilor de la Valea Uzului este, în linii generale cunoscută: toată lumea știe că orgoliul liderilor UDMR inseamna apartenența acestuia, administrativ, de județul Harghita.
Dar nu se explică faptul ca acest obiectiv simbolizează: fosta graniță a vechiului imperiu austro-ungar și apoi a Ungariei pentru apărarea căreia maghiarii și-au dat viața în Primul Război Mondial în încercarea de a opri ”invazia armatei române”. Aspect valabil inlusiv în al Doilea Război Mondial ,când au luptat îsi impotriva armatei lui Stalin. 
Da, aceasta este semnificația ce se dorește a fi dată Văii Uzului. Și, așa cum s-a văzut, cimitirul poate să treacă prin modificări în consonanță cu voința …Budapestei. 
De reabilitarea „obiectivului” s-a ocupat Asociația Exploratorii Transilvaniei – Erdelyi Kutatocsoport Egyesulet (constituită în 2006 după modelul ungar oferit de Grupul de Cercetare Wiking), fondată de Szakacs Eross Lorand, dar înregistrată… mult mai târziu (Registrul ONG-urilor, poziția 14789/A/2011, Miercurea Ciuc) pentru a putea accesa proiecte de finanțare… Președintele organizației cu obiectiv, model sovietic: ”îmbunătățirea standardelor de viață prin promovarea relațiilor pașnice între popoare” este Vasarhelyi Gabor Jozsef. În acte, cel puțin. Mulți dintre membrii organizației au fost motivați  având rude care au pierit  in cele doua Războaie Mondiale.

Unul din inițiatorii reabilitării Cimitirului Internațional al Eroilor Valea Uzului este fostul director de teatru din Sfântu Gheorghe, Sylveszter Lajos, care a realizat un documentar stupid despre vitejia secuilor din batalionul ce apăra granița ungară din zonă. Este un material elocvent din perspectiva mesajului pe care Valea Uzului trebuie să îl transmită generațiilor viitoare…
La început, se evidențiau eroismul militarilor austro-ungari și  participau deopotrivă membrii Exploratorii Transilvaniei, și Plutonul Secuiesc al Noii Gărzi Ungare; treptat însă, si reprezentantii ministerul ungar al apărării in memoria militarilor ungari cazuti in cele două conflagrații și care motivau prezența statului ungar prin consulii Csige Sandor Zoltan și Lukacs Bence Akos păstorind exponenții revizionismului maghiar autohton  si prezentza membrii partidului de extremă dreapta JOBBIK.

Începând cu  2011, asociația Exploratorii Transilvaniei  ajunge în posesia unei liste cuprinzând numele a peste 600 de militari căzuți în Primul Război Mondial în Valea Uzului, lsi ucrările  la Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului iau amploare. Au început cu montarea a 50 de cruci, apoi au urmat alte 100 în anul 2012. În treacăt fie spus: oare de unde o fi lista și de ce abia în 2011 a ajuns în posesia ei? Că doar organizația exista din 2006! 
Să amintim că metamorfoza vizuală a cimitirului începe după anul în care guvernarea FIDESZ pune bazele unei noi și controversate solidarități naționale maghiare. De fapt, o politică ofensivă de control asupra populației maghiare din statele limitrofe pe toate componentele vieții socio-economice și politice. 
Da, și politice, deoarece formatul de colaborare se stabilește la Budapesta și se pune în aplicare în România, în Serbia, în Slovacia și așa mai departe. Obiectivul de a face din Valea Uzului un loc de pelerinaj al maghiarilor pentru omagierea eroismului cu care honvezii au apărat granița ungară de invazia română este mai mult decât evident, deși cimitirul adăpostește oseminte ale militarilor maghiari, austrieci, rusi, bavarezi și români.

În 2014,  Ministerul ungar al Apărării salută buna colaborare cu … Asociația Exploratorii Transilvaniei, subordonata C.J.Harghita în reabilitarea cimitirului.  De altfel, împreună cu un consilier al Budapestei, Illesfalvi Peter, acesta a participat an de an la comemorarea eroilor  sau, mai pe românește, s-a asigurat că investiția statului ungar s-a realizat în condiții de eficiență maximă. 
Pe de o parte, asociația care își asumase, nu-i așa, ”îmbunătățirea standardelor de viață prin promovarea …relațiilor pașnice între popoare” a relațiilo pașnice cu Germania și Austria ,dar … ignorând total România din ecuație.
Pe de altă parte, D.na Veorica, noua „blonda” a politicii românești s-a auto-împiedicat in decizii, obligandu-l pe Meleșcanu sa ia doua decizii foarte ferme pentru a „stăpâni” o situatie in pragul confruntarii… Altfel nu ne explicam cum se face că niciun reprezentant al Oficiului Național pentru Cultul Eroilor nu i-a însoțit „oficial” pe omologii unguri în Valea Uzului. 
Au capitulat – că tot suntem în sfera militară…
În tot acest timp, consulii Szarka Gabor, Csige Sandor Zoltan și Lukacs Bence Akos au vegheat  ei asupra  „activității”… Legat de cedările autorităților față de UDMR, cea mai nouă faptă: încă nepublicată în Monitorul Oficial OUG privind Codul administrativ, adoptată săptămâna trecută, a fost modificată la presiunea lui Hunor!

 Sa nu pierdem esența: Asociația „exploratorii” din CJ. Harghita a depus la Budapesta cereri de finanțare și a beneficiat de 7.500.000 de  forinți în 2014, de 4.000.000 de forinți în 2015, iar în 2016 figura pe lista organizațiilor către care Ministerul ungar al Apărării avea de făcut importante plăți… Și tot așa! Disputa teritorialității este o „buclă artificiala” pe care șeful Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, incearca să devieze problema de la esența ei: – acaparare de teritoriu, mai ales când acesta se află (desigur… simbolic!)  sub oblăduirea statului ungar!!  În fond, în acest registru s-a sugerat (in presa locala de limba maghiara!) că pe drumul județean respectiv, situat în județul Harghita, nu prea mai au ce căuta românii. Noaptea minții !!

Din pacate , situația începe să devină „lecție” nationalist-sovina, „învățată” în primul rând pentru a infrunta autoritățile statului roman! Care trebuie, nu-i așa, să vegheze la liniștea țării impotriva xenofobiei si revizionismului sovin!! Iar ca rezolvarea să fie reală, să nu înlocuim o problemă „sensibila”, cu alta la fel.
De exemplu, refuzul fățiș de acceptare a autoritatilor românesti pe arealul administrativ al județului, care temporar este condus de un maghiar, considerat impropriu… „propriu”(!?)
Da, sa învățăm cu toții să refuzăm provocarea și să facem acest lucru din start… nu până la un pas de consecinte periculoase!! (Deak Andrei)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.