Seres implicat in privatizari dubioase?

Seres implicat in privatizari dubioase?

0 325

Prezenta lui Codrut Seres in paginile de stiri nu este intamplatoare. Inalti functionari publici preluati de la Dan Ioan Popescu, sunt cercetati in dosarul privind divulgarea de informatii secrete, din domeniul privatizarii. Acestia au primit saptamana trecuta interdictie de a parasi Romania. De la relatia acestora (dovedita) cu Stamen Stancev, consultantul international acuzat de infractiuni de spionaj in cazul unor mari privatizari si pana la asocierea ministrului Seres nu era decat un pas. Sunt informatii (inclusiv din dosar) ca Seres s-a intalnit de mai multe ori cu Stancev in afara cadrului oficial. Mai mult, se pare, ca acesta avea o relatie privilegiata cu bulgarul. Ministrul Economiei, surprins de scurgerile de informatii, nu se lasa si sustine ca este in responsabilitatea serviciilor secrete din Romania sa il informeze daca una dintre persoanele cu care are intrevederi este considerata periculoasa pentru tara. Adica aceste servicii ar trebui sa fie si la dispozitia ministrilor, sa le dea raportul, sa le spuna ca sunt urmariti!


Si totusi nu iese fum fara foc!


O spun procurorii! Stamen Stancev a intervenit de mai multe ori, pe langa oficiali din ministerul roman al economiei (MEC), cu scopuri diferite, toate legate de privatizari sau proiecte importante din minister. Este deja retinuta presiunea exercitata ca licitatia pentru privatizarea societatii Electrica Muntenia SUD sa fie castigata de o anumita firma, sau ce se va intampla in Guvern cu ordonanta prin care cele 8% din actiunile Petrom ar fi urmat sa fie vandute salariatilor.
Din Rezolutia prin care procurorii au dispus inceperea urmaririi penale impotriva bulgarului, „in perioada februarie-mai 2006, Stamen Stancev a realizat mai multe intalniri personale, in afara cadrului oficial, cu Dorinel Mucea si Ioan Codrut Seres.


Scopul intalnirilor? Obtinerea de informatii despre eventualele demersuri neoficiale derulate de reprezentantii firmelor concurente in procesul de privatizare al SC Electrica Muntenia SUD”, se arata in actul Parchetului General
Pe 3 aprilie 2006, cetateanul bulgar i-a cerut lui Robert Neagoe, directorul general al directiei juridice din MEC, un document ce continea proiectul de act normativ cu privire la conditiile de vanzare a unui pachet de 8% din actiunile Petrom, detinute in portofoliul Ministerului. Roxana Iacob, director al cabinetului ministrului Seres, fiind la curent cu relatia privilegiata dintre Stamen Stancev si Ioan Codrut Seres, i-a furnizat cetateanului strain documentul respectiv”, sustin anchetatorii.


?


Bulgarul Stamen Stancev un spion veritabil?


Acuzat de spionaj in “Dosarul divulgarii de secrete nationale privind privatizarile din Romania” Stamen Stancev, avea la Bucuresti o locuinta conspirativa. Conform procurorilor DIICOT, Stancev folosea un apartament din B.-dul Magheru pentru intalnirile cu sursele sale, in cadrul carora faceau schimb de informatii clasificate. In apartamentul, deja perchezitionat de procurori, s-au facut? descoperiri extrem de importante. Planse topografice, documente de privatizare, corespondente intre Romania si Statele Unite, precum si strategii ale Ministerului Economiei pentru privatizarea unor societati.
Aici s-au mai descoperit, pe suport informatic, optic, chiar si pe hartie, Planul topografic al Aeroportului International Cluj-Napoca, insotit de anexe privind situatia generala a acestuia (necesar de investitii, date referitoare la terminal, numar de angajati si dotare logistica), proiectul segmentului autostrazii Bucuresti-Ploiesti, informatii cu privire la situatia si posibilitatile de investitii din zona judetului Brasov, inclusiv harti topografice in detaliu, care contin date cu privire la obiectivele economice strategice din arealul mentionat.
In acelasi apartament anchetatorii au descoperit si documente care nu erau publice despre privatizarea unor societati comerciale de interes strategic din subordinea Ministerului Economiei si Comertului, precum documente interne ale O.P.S.P.I referitoare la privatizarea PETROM, proiectul hotararii de guvern privind vanzarea unui pachet de 8% din actiunile Petrom detinute de MEC catre salariatii companiei, strategia MEC de privatizare a unor societati din cadrul sistemului energetic national (complexe energetice de la TURCENI si ROVINARI, termocentrala Doicesti, SC Electrica Muntenia SUD).
Bulgarul Stamen Stancev intrase si in posesia unor documente referitoare la corespondenta Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti cu Ministerul Economiei.


?


Seres sub presiunea grupurilor de interese si impotriva interesului national?


Dupa ce Codrut Seres a afirmat public ca atat el cat si familia sa sunt urmariti si viata le este in pericol, acesta mai crede ca cineva incearca sa il intimideze pentru a nu continua eficientizarea pietei de energie!


„Metoda scurgerii de informatii este exemplul clasic prin care se incearca intimidarea unui demnitar care nu accepta ilegalitati. Un ministru al Guvernului Romaniei are numeroase intalniri zilnice cu reprezentantii tuturor institutiilor, nationale sau multinationale care au interese in Romania. Daca una dintre acele persoane este cosiderata periculoasa pentru statul roman, este datoria serviciilor secrete romane sa informeze asupra acestui fapt. Este inacceptabil ca astfel de lucruri sa fie publicate de presa, dar ministrul sa nu primeasca nici macar o atentionare din partea institutiilor abilitate sa apere Romania”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.


La finalul saptamanii trecute, ministrul Seres a anuntat ca ii va da in judecata pe toti cei care vor incerca sa il discrediteze. Totodata acesta a trimis o scrisoare deschisa catre ministrul Justitiei, Monica Macovei, prin care acuza scurgerea de informatii referitoare la ancheta in care apare si numele sau.


“Ma intreb care sunt mecanismele de culise prin care astfel de informatii devin publice in mod vadit ilegal, in scopul de a-mi afecta imaginea? Ma intreb daca cei care se fac vinovati de aceste practici sunt vreodata sanctionati. Atata vreme cat aceste practici continua, justitia va fi folosita in scop politic, indiferent de reformele care se doresc initiate”, declara Codrut Seres, in scrisoarea deschisa adresata ministrului Macovei.


Barfa (?) “care este” sau care urmeaza!


Codrut Seres crede ca se incearca intimidarea sa. Asa o fi. Sunt motive multe sa fie asa, cum sunt tot atat de multe motive sa fie si invers.


Ministrul Seres, a lasat aproape neschimbate persoanele (personajele) pe aceleasi posturi? si functii, adica ?asa cum le-a preluat de la Dan Ioan Popescu, care la randu-i nu a prea schimbat in punctele esentiale ceea ce a preluat de la Radu Berceanu. Dupa cum spunea presedintele Basescu, “sistemul ticalosit” functiona, si o facea bine, nu de ieri de azi ci de peste un deceniu!


Un Dan Ioan Popescu care de la senator PSD s-a transformat intr-un parlamentar PC (sa fie mai aproape de Seres si de interesele in “energie” a lui Voiculescu?) si care, banuie Justitia, are miliarde inca nexplicate (provenienta!!) in fata Parchetului.


Un Robert Neagoe, seful, acum suspendat, al Directiei juridice al Oficiului participatiilor statului si privatizare in industrie, a carui sotie este defa Tribunalului Bucuresti.


Un Seres in aparare sau poate in “atac”, si-a permis sa sara (declarativ) la gatul celor care fac diferite presiuni pe “energie” sau pe contractele avantajoase din MEC.


Cei care se simt “cu musca pe caciula”, (cei mai multi de la PD) inclusiv parlamentari, au trecut la atac, direct pe ministrul Seres.


Seres este convocat la Parlament de PD-isti. Nu se duce, are treaba cu minerii!


Seres ameninta cu dezvaluirea celor care il preseaza, inclusiv din PD. O va face? Vom vedea.


Un lucru este sigur – toata presa este plina de “presiunea” pe Seres si strategia privatizarilor acum deconspirate, de Seres si spionul bulgar Stamen Stancev, etc etc.


?


Horia D.R.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.